Банкеръ Daily

Финансов дневник

Борисов: Тази седмица официално кандидатстваме за "чакалнята на еврозоната"

БНБ е подала писмо към ЕЦБ за валутен суап

Надявам се тази седмица да завършим всички документи, които се отнасят до приема на България в "чакалнята на еврозоната" и те да бъдат изпратени, обяви днес (21 април) премиерът Бойко Борисов. Според него предимствата от това членството на България в еврозоната са многократно повече от някои имагинерни притеснения. Премиерът е убеден, че това е единствената спасителна стъпка, особено ако кризата продължи.

Финансовият министър Владислав Горанов също подчерта, че членството на страната във валутния съюз не трябва да се поставя под съмнение. Горанов съобщи, че БНБ е подала писмо към ЕЦБ за получаване на суапови линии, каквито вече си подсигуриха Дания и Хърватия.

"Очакваме положително развитие като държава, потенциална членка на ERMII. Тази суапова сделка помага на държавите, които са с плаващ валутен курс или са с валутен борд, както е в нашия случай, до определен обем, БНБ да може да може да предоставя, без това да утежнява резервите й, български лева на ЕЦБ, срещу което по фиксирания курс да получава евро до размера на одобрената суапова линия. Това е изключително голяма подкрепа и най-малкото гаранция за допълнителна стабилност на валутния борд", поясни министърът на финансите.

Според скептиците по отношение на членството ни в еврозоната обаче подобна подкрепа не е необходима на България към момента, тъй като левът има 156% покритие в евро. Тоест, няма никакъв дефицит на евро във финансовата ни система, а и в последна сметка не става дума за финансова инжекция за предотвратяване на фалити или запазване на работни места.

Преди два месеца обаче именно премиерът Борисов реши да отложи българската кандидатура в търсене на обществен консенсус. Впоследствие и еврокомисарят Валдис Домбровскис поясни, че срокът за кандидатстването се отлага за юли, въпреки че предварително зададените срокове от българските власти бяха за края на април, каквито са и към момента. 

В резултат финансовият министър Владислав Горанов загатна, че повечето технически срокове може да бъдат забавени, а управителят на БНБ Димитър Радев сподели, че работата не спира, но евентуално отлагане за 2021 г. "няма да бъде фатално".  

Българското правителство твърди, че страната ни е изпълнила почти всички изисквания за членство в еврочакалнята. Последната е подсилването на капиталовите позиции на Първа инвестиционна банка. Според разчетите на Владислав Горанов тази стъпка е изпълнена на 70 процента.

Както "Банкеръ" съобщи, преди дни банката внесе в Комисията по финансов надзор проспект за увеличение на капитала с до 200 млн. лева чрез продажба на нови акции.

На 19 април в телефонен разговор премиерът информирал председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за намеренията на България да ускори действията си за кандидатстване за чакалнята на еврозоната. Борисов изтъкнал пред Лайен постиженията на страната ни в процеса по подготовката ни и конкретните стъпки и усилия, които правителството, банковият сектор и надзорът в страната ни реализират съвместно.

В понеделник (21 април) директорът на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева похвали България за решението да ускори пътя към чакалнята на еврозоната. Според нея това ще даде потенциално още една линия на защита на страната ни.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във