Банкеръ Daily

Финансов дневник

Борисов: Смисълът на управленската програма е да се отлепим от дъното по доходи в ЕС

Очаква се през тази година икономическият растеж на страната да е в рамките на 1.1% от БВП, което е под очакваните 1.4% за миналата година. Това показва доклад на на Световната банка "Глобални икономически перспективи". В него се казва още, че растежът в Европа и Централна Азия през 2014-а се е забавил под очакваните 2.4% в резултат на негативния ефект от нестабилното възстановяване в еврозоната и стагнацията в Русия.

Докладът беше обсъден по време на срещата на премиера Бойко Борисов с регионалния директор на Световната банка за Централна Европа и Балтийските държави Мамта Мурти. Тя е в България, за да обсъди възможностите за подкрепа от международната финансова институция за повишаване растежа на българската икономика. Посещението е в контекста на подготвяния от Световната банка доклад "България: Систематичен анализ за страната".

Борисов запозна Мурти с рамката на правителствената програма за стабилно развитие на страната до 2018-а, която се обсъжда тази седмица, и изтъкна, че основните фактори за растеж за залегнали като приоритети в нея. Министър-председателят акцентира върху подобряване на бизнес средата, на транспортната инфраструктура, на качеството на работната сила, при запазване на макроикономическата стабилност.

Премиерът посочи, че смисълът на тези мерки е България да се отлепи от дъното в Европейския съюз по доходи на населението и да постигне приобщаващ растеж. "Правителството е решено да възстанови стабилността и изведе страната на пътя на ускорено изравняване на жизнените стандарти с тези в ЕС", каза той. Борисов определи партньорството със Световната банка като стабилно и заяви, че ще продължим да разчитаме институцията да ни предоставя стратегически съвети и финансиране.

Регионалният директор на Световната банка посочи, че в готвения систематичен анализ за България, който разглежда икономическите предизвикателства пред страната и начините за постигане на по-бърз и приобщаващ растеж, областите с най-висока степен на въздействие са именно посочените от премиера като приоритети на правителството.

"Бях много обнадеждена да науча, че стабилността и социалният консенсус са основният фокус на управленската програма на кабинета. Като член на ЕС, България е напълно способна да постигне по-бърз, по-приобщаващ и по-устойчив растеж, който да бъде от полза за всички българи. Световната банка се ангажира да продължи да подкрепя България в тези усилия", каза Мамта Мурти на срещата, в която участваха също вицепремиерът Томислав Дончев и министрите Лиляна Павлова и Владислав Горанов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във