Банкеръ Daily

Финансов дневник

Борисов: Ще отменим всички прихващания в КТБ

"Ще отменим всички прихващания в Корпоративна търговска банка (КТБ)". Това заяви премиерът Бойко Борисов след среща с Асоциацията на търговските банки в България, на която присъстваха финансовият министър Владислав Горанов и председателят на временната бюджетна комисия в парламента Менда Стоянова.

В АББ премиерът Борисов се срещна с банкерите, за да представи новият председател на управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките Радослав Миленков.

На срещата стана ясно още, че девет банки ще изплащат гарантираните влогове до 196 хил. лв. в Корпоративна търговска банка. Връщането на  парите на вложителите ще започне на 4 декември.

"Създали сме максимално добра организация до времето 4 декември – изплащането на депозитите на хората от КТБ. В 9 банки ще се извърши. От страна на полицията ще вземем допълнителни мерки, за да бъдат охранявани всички клонове, ще има синхрон на всичките тези 9 банки. То няма да е безплатно за нас, а ще бъде безплатно за хората. Първият трансфер ще им бъде безплатен, няма да има такса за това. Надяваме се това действително повече никога да не ни се случва", допълни Борисов.

Борисов допълни още, че се надява едно 800 млн. лв. да си влязат обратно в държавата чрез отменяне на прихващанията в КТБ. "Ще внесем промяна между първо и второ четене, г-жа Менда Стоянова се ангажира и ще отменим прихващанията", заяви още премиерът.

Според него умишленото бавене на решението за КТБ е било именно с цел да се направят тези цесии.

"Върху Миленков пада тежкото управление след това именно с активите да се разпореди и те да дойдат в полза на държавата. Нашата позиция е желязна – ние искаме всичко, което се продаде да дойде в държавата, защото тя плаща тези пари. Желязна ми е позицията, не търпи упрек", категоричен в Борисов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във