Банкеръ Daily

Финансов дневник

Борисов се съмнява в достоверността на доклада за КТБ

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се съмнява в достоверността на доклада на Българска народна банка за Корпоративна търговска банка. Това стана ясно от думите му след срещата си с лидера на БСП Михаил Миков в Народното събрание. 

Според него още утре трябва да се смени целият управителен съвет на БНБ или най-малкото управителят и подуправителят, който отговаря за банковия надзор. Засега обаче ГЕРБ няма кандидат за управител на Централната банка.


"Всичко по закон е в ръцете на БНБ и те умишлено вече 3 месеца бездействат. Не мога да си представя, че 4.2 млрд. лева така ще се изпарят", коментира лидерът на ГЕРБ.


Борисов уточни, че съмненията му се дължат и на факта, че толкова време банката не е била оздравена. "Тя можеше да се оздрави веднага. Влиза държавата, маха лошото, остава доброто, банката работи, обезпечените кредити се плащат. През това време се арестуват хората, които са нанесли щетата за лошите кредити. С половин-един милиард щяхме да минем, той го има от фонда на другите банки и щяхме да сме забравили", коментира лидерът на ГЕРБ.

Той упрекна за случилото се с КТБ бившия премиер Пламен Орешарски и ексфинансовия министър Петър Чобанов, които допуснали атаките срещу банката. Според Борисов съдебна отговорност трябва да понесат и управителя и подуправителя на банковия надзор.


"България има най-добрият банков закон, който е направен така, че само Европейската централна банка да може да се меси в БНБ, а политиците нямат дори право да дават съвети на БНБ. И изведнъж докладът казва, че политиците са виновни", подчерта Борисов.


Той не пожела да отговори дали ще осигури държавна гаранция за изплащането на депозитите в банката и обясни, че това ще стане ясно, когато стане премиер.

 

 

 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във