Банкеръ Daily

Финансов дневник

Борисов се моли да греши за дупката в бюджета

След като вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даде да се разбере, че държавните финанси са "просто нещо", днес той отново се изказа по финансови теми.

"Анализът, който представихме, не цели политически дивиденти. Още при приемането на бюджета за тази година предупреждавахме, че има проблеми с приходната част. Сега вече проблемите не са само колко е дефицитът, а как да се финансира", коментира той от профила си във Фейсбук.

Изказването му идва само дни, след като от ГЕРБ представиха анализ, според който фискалният резерв на страната е намалял до 3.8 млрд. лева. Като решение хората на Борисов предложиха на служебния кабинет да изтегли нов заем в размер на 6 млрд. лева, което някои политически формации счетоха за предизборна пропаганда.

"Сумата на дълга, която цитирахме, е точна и тя лесно може да се изчисли, ако се сумира новият дефицит, който не е предвиден във фискалния резерв, извънредните емисии за подкрепа на банковата ликвидиност и средствата, необходими за изплащане на гарантираните депозити в КТБ. Нека ние да сме грешните!", пише още Борисов.

Според него дори ГЕРБ да грешат, с този дълг ще се увеличат резервите на държавата. „В този конкретен случай ще сме радостни, ако грешим, но ако сме неподготвени за рисковете, които ни очакват в началото на 2015 година, няма да има значение кой е бил прав", коментира още лидерът на ГЕРБ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във