Банкеръ Daily

Финансов дневник

Борисов разду Бюджет 2021 с още 611 млн. лв. за заплати и детски надбавки

Депутатите от ГЕРБ и "Обединени патриоти" ще внесат изменения между първо и второ четене на Закона за държавния бюджет, с които ще бъдат увеличени разходите за заплати и детски надбавки.

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че 237 млн. лв. са предвидени за добавки към възнагражденията на медиците, като от 1 януари до края на 2021 г. лекарите ще получават допълнителни 600 лв. към заплатите си, сестрите - 360 лв., а санитарите - 120 лв. Мярката ще засегне близо 50 000 медици.

Министър-председателят обяви, че 15% ръст на заплатите на служителите в системата на МВР, което ще струва 231 млн. лв. и обхваща 48 000 души.

Допълнителни 143 млн. лв. за отпадане на подоходния критерий за детските надбавки, като с тази мярка ще бъдат подкрепени 710 хил. деца.

Така разходната част на бюджета за догодина ще бъде раздута с 611 млн. лева.

"Ние се борим за хората, да измъкнем държавата от здравната, икономическата и социалната криза. В тази тежка ситуация хората имат нужда от подкрепа. И особено всички онези българи, които работят на първа линия срещу вируса. Те трябва да знаят, че сме зад тях", коментира Борисов. 

Той отново влезе в задочен спор с президента Румен Радев, който по-рано заяви, че ако има нещо по-тревожно от самия вирус, това е демонстрираната невъзможност на българското правителство да се справи с пандемията. "Виждате, че докато хората обикалят болниците с надеждата да бъдат прегледани, да бъдат приети, този, който изгони българските лекари и медицински сестри от България, пак ни обеща, че ще ни спасява", каза държавният глава.

"Не приемам оценки от човек, който наруши изричните препоръки на ген. Мутафчийски учението на "Корен" да не се провежда. ВМА е пълна с военни и продължава да ми се размахва юмрук - с какво право? И аз мога да отговоря подобаващо, но това няма да помогне на държавата. Редовните избори наближават, тогава ще си премерим възможностите и ще стане ясна оценката на хората. Гарантирам, че кабинетът ще осигури финансов ресурс до ноември догодина, за да преминем през кризата и да има стабилност. Продължаваме да работим върху мерките, за да помагаме на хората", отговори Бойко Борисов. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във