Банкеръ Daily

Финансов дневник

Борисов: Приемането на еврото е за доброто на гражданите и бизнеса

Българското правителство продължава да работи усилено по мерките за влизането ни в чакалнята на еврозоната, заяви премиерът Бойко Борисов.

Приемането на еврото е за доброто на българските граждани и на българския бизнес. То е фундаментално и за положителното развитието на нашата икономика, написа Борисов във Фейсбук, където сподели и информацията, че агенция Fitch потвърждава дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута 'BBB' с положителна перспектива.

Рейтингът на България е подкрепен от силната външна позиция и традиционно добрите фискални параметри, както и от благонадеждната политическа рамка в резултат от членството в ЕС и ясно очертаната перспектива за присъединяване към еврозоната, става ясно от съобщението. Ограничаващи фактори са по-ниските доходи, в сравнение с държавите с аналогичен рейтинг и неблагоприятните демографски фактори, които могат да възпрепятстват растежа в дългосрочен период. Индикаторите за управление са в съответствие с тези на другите държави от групата.

От рейтинговата агенция поддържат прогнозата си за растеж на БВП от 3.3% през 2020-2021 година.

На първо място сред основните фактори, които биха могли да доведат до повишение на рейтинга, е посочено формалното присъединяване на България към ERM2. Съответно, на първо място сред факторите, които биха довели до понижение на рейтинга, е изведено спирането на процеса на присъединяване към еврото.

Facebook logo
Бъдете с нас и във