Банкеръ Daily

Финансов дневник

Борисов похвали пред ЕК постиженията ни за чакалнята на еврозоната

Маргрете Вестагер

Премиерът Бойко Борисов проведе телефонен разговор с изпълнителния заместник-председател на Европейската комисия Маргрете Вестегер. Двамата обсъдиха напредъка на България за влизането в чакалнята (ERM II) на еврозоната.

Борисов изтъкна последователните действия, които българското правителство, банковият сектор и надзорът у нас реализират през последните две години, след като през август 2018 година Министерският съвет одобри план за действие с конкретни мерки за подготовка на страната ни за присъединяване към Валутния механизъм II и към Банковия съюз. Борисов изрази увереност, че приемането на страната ни в чакалнята на еврозоната ще повлияе положително на икономическата среда в България, а общият банков контрол ще бъде допълнителна гаранция за прозрачността на работата на българските банки. 

Премиерът подчерта, че разумната фискална политика на правителството е сред постиженията, с които страната ни може да се гордее и да служи за пример. Според него именно финансовата стабилност и дисциплина са сред основните причини България да успее да посрещне в добра кондиция настоящата криза, породена от COVID-19, и да реагира бързо с целенасочени здравни и социално-икономически мерки в подкрепа на гражданите и бизнеса. Борисов посочи още, че България е сред държавите в ЕС с  най-нисък дълг като съотношение към БВП.

В рамките на разговора Борисов изтъкна необходимостта от ускорено възстановяване на икономиките на страните от ЕС след удара на пандемията.Той  приветства активността на Европейската комисия в борбата срещу новия вирус и добави, че единството е ключова предпоставка за общия отговор на ЕС на негативните отражения от пандемията.

Бойко Борисов заяви в четвъртък, че няма забавяне по пътя ни към чакалнята на еврозоната. По думите му в следващите дни се очаква правителствено решение за подкрепата на последната българска банка, която трябваше да увеличи капитала си.

Според източници на "Банкеръ" държавата ще придобие под 20% от капитала на Първа инвестиционна банка чрез Българската банка за развитие.

Първа инвестиционна банка продаде всички 110 милиона права за увеличението на капитала й. Според проспекта на ПИБ за продажбата на акции, емисионна стойност на всяка една акция е 5 лв., а номиналната й стойност е 1 лв. Банката иска да пласира 40 млн. акции чрез БФБ, а операцията ще се счита за успешна, ако​ бъдат записани и напълно заплатени най-малко 4 млн. акции. По този начин банката може да увеличи капитала с до 200 млн. лева. 

В сряда икономическият министър Емил Караниколов публично потвърди, че държавата е участвала в изкупуването на част от правата за акциите за увеличаването на капитала на Първа инвестиционна банка. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във