Банкеръ Daily

Финансов дневник

Борисов: Няма държава, която е въвела еврото и е по-зле от другите в ЕС

Няма държава, която да е въвела еврото и да е по-зле от другите в ЕС. Влизането ни в Еврозоната ни привързва към Европа на първа скорост и гарантира банковата ни система. За приемането ни в чакалнята единствената съпротива идва от България, което ме учудва много, обяви премиерът Бойко Борисов в Брюксел.  

Най-лесно е да се откажем, но искаме да гарантираме парите на хората. Това е геостратегически избор, който необратимо ни затвърждава позициите в ЕС, посочи министър-председателят. 

В същото време парламентът прие промените във Валутния закон, чрез които се променя текстът от Закон за БНБ, уреждащ фиксирания курс на лева спрямо еврото. Предложението беше направено между внесено от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ) между първо и второ четене на промените във Валутния закон.

Теоретично промените дават право на Еврогрупата (членовете на Еврозоната плюс Дания) и на Европейската централна банка да поискат промяна на фиксирания курс при влизането ни в механизма ERM II и по време на престоя ни в т.нар. чакалня на еврозоната. 

Правителството и БНБ обаче уверяват, че това няма да се случи. 

Преди седмица и парламентът прие решение, според което "министърът на финансите и управителят на БНБ предлагат, поддържат и гласуват позиция за централен курс 1.95583 лева за едно евро". В документа е записано също, че "България не участва в механизма ERM II при централен курс, различен от 1.95583 лева за едно евро".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във