Банкеръ Daily

Финансов дневник

Борисов кандидатства за "чакалнята на еврозоната" пред Еврогрупата

Премиерът Бойко Борисов ще представи в петък кандидатурата на България за предварителния механизъм ERM II пред лидерите на съвета на финансовите министри от еврозоната, известен като Еврогрупата.

"Ще им представя нашите писма и съответно кандидатурата ни за чакалнята еврозоната. Ще ги запозная с направеното досега, защото изпълняваме всичките пет критерии", обяви Борисов пред журналисти в Брюксел.

"Финансовият министър е поканен на 14 юли на среща само на финансовите министри. Писмото, което пращаме, ще бъде между шефа на БНБ Димитър Радев и финансовия министър Горанов, но утре са ме поканили лидерите от Еврогрупата да ги запозная с темата", разясни премиерът. 

По думите му на 14 юли финансовите министри ще говорят "за детайлите". 

"Утре политически ще попитам защо се налага да се променят критериите, защото петте са изпълнени", добави Борисов. 

"Сега ние не сме виновни за доходите, защото толкова производства бяха ликвидирани. Само четири реактора на "Козлодуй" бяха затворени. Не сме виновни, че излизайки от социалистическия лагер милиони отидоха в демократични страни... големите потоци, 90-та година. Не сме виновни и в момента, че са подмамвани с по-големи заплати лекари, инженери, програмисти в по-скъпоплатените западни държави. Конкурентоспособността чак сега я поставяме на дневен ред като основен фактор - с повече финансиране в образованието, с програмата за дигиталния пазар", коментира Бойко Борисов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във