Банкеръ Daily

Финансов дневник

Борисов: До края на април кандидатстваме за "чакалнята на еврозоната"

Премиерът Бойко Борисов обяви, че до края на месеца страната ни ще кандидатства за приемане в механизма ERM II, по-познат като "чакалнята на еврозоната".

"Имаме да изпълним само едно условие, ще го направим незабавно и ще кандидатстваме отново за еврозоната. Тази криза ни показа, че тези, които са в чакалнята и в Еврозоната ще получат милиони, а другите ще теглят кредити. Ще кандидатстваме в Еврозоната до края на април. Убеден съм, че ще бъдем приети", съобщи Борисов след посещение на шивашки цех в Хасково. 

За поредно отлагане на българската кандидатура

се заговори в края на март, покрай избухването на кризата с COVID-19. "Ако ние продължим по начина, по който работихме досега, ако политиците, защото това е политическо решение, и институциите, включително БНБ, продължат да действат независимо от много трудната и сложна среда, в която се намираме, едно отлагане на влизането ни в ERM II през 2021 г. няма да бъде фатално", обяви тогава управителят на БНБ Димитър Радев пред NOVA телевизия. Радев допълни, че сроковете, които България си бе поставила за реализирането на първата стъпка по пътя към еврозоната - присъединяването към европейския банков съюз и европейския валутно-обменен механизъм ERM II, вече не са реалистични.

В началото на миналия месец самият Борисов направи лека крачка назад, давайки заявка, че страната ни ще влезе в ERM II само при абсолютен консенсус. И Все пак преди избухването на епидемията от коронавируса очакванията бяха, че страната ни може да се присъедини към ERM II през юли. 

Напрежението около кандидатурата на България се покачи покрай

тихомълком прокараните промени в Закона за БНБ

- чрез заключителни разпоредби на друг закон, които теоретично дават право на Еврогрупата (членовете на Еврозоната плюс Дания) и на Европейската централна банка да поискат промяна на фиксирания курс при влизането ни в механизма ERM II и по време на престоя ни в т.нар. чакалня на еврозоната.  

Наложи се експресно Народното събрание да излезе с решение, според което "министърът на финансите и управителят на БНБ предлагат, поддържат и гласуват позиция за централен курс 1.95583 лева за едно евро". В документа е записано също, че "България не участва в механизма ERM II при централен курс, различен от 1.95583 лева за едно евро".

"Мисля, че никой не знае какво е реалистично. Предполагам, че по инерция това ще стои на дневен ред. Вероятно ще се подсили тежестта на аргумента, че членството ще облекчи достъпа до ресурс от ЕЦБ. Но не знам дали ще се намери финансов министри на държава от Зоната, на когото ще му хрумне да умува над подобен въпрос преди пандемията да е овладяна", заяви икономистът Красен Станчев в интервю за "Банкеръ", когато бе запитан реалистична ли е прогнозата за сполучлив край на преговорите за еврозоната през юли, като се има предвид новата ситуация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във