Банкеръ Daily

Финансов дневник

Борисов: Бюджет 2021 ще е на селата

В бюджета за 2021 г. акцент ще бъдат малките населени места, съобщи премиерът Бойко Борисов след среща с новите кметове на ГЕРБ, спечелили частичните местни избори.

Той акцентира, че в големите градове са се изсипали стотици милиони, в София милиарди, но и в малките населени места живеели български граждани.

"Където няма детски градини, където няма училища – ще построим. И това не важи само за градовете и селата с кмет на ГЕРБ. Сериозно внимание ще обърнем и на ВиК инфраструктурата. Това е начинът да задържим младите хора у нас", коментира премиерът. 

Преди около седмица стана ясно, че държавата ще възобнови дебата за финансирането на малките населени места. Кметовете на тези градове и села настояват за законодателно гарантиране на бюджетни средства за малките населени места и за предвиждане на административна отговорност за кмета на голямата община, ако не предоставя паричен ресурс на малките кметства. 

Очаква се среща между финансовия министър Кирил Ананиев с председателите на парламентарните комисии по бюджет и финанси и по регионална политика - Менда Стоянова и Искрен Веселинов. Идеята е създаването на работна група, която да съживи работата по съответната законодателна инициатива, да обсъди и да направи предложения, които да се разгледат и гласуват от народните представители. 

Неотдавна Борисов обеща правителството да задели 50-100 млн. лв. по нова програма за облагородяване на селата. Вероятно те ще залегнат именно в проектобюджета за 2021 г., който се очаква скоро да бъде публикуван от Министерството на финансите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във