Банкеръ Daily

Финансов дневник

Борисов: Ако продължим с наш мандат, до 2 г. влизаме в еврозоната

Бойко Борисов обяви, че ако ГЕРБ състави правителство след изборите на 4 април, до 2 г. страната ни ще влезе в еврозоната и ще смени лева с еврото. Прогнозата на Борисов бе огласена на предизборна среща с бизнеса, при все че досега като най-ранна дата се спрягаше 1 януари 2024 година.

"През последните 4 години реализирахме сериозен ръст на БВП. Неслучайно получаваме непрекъснато високи оценки за финансовата си стабилност и политика от трите най-авторитетни международни рейтингови агенции, МВФ и Световната банка. Присъединихме се към чакалнята на Еврозоната. Ако продължим да управляваме, до 2 години може да приемем и еврото", посочи Борисов в компанията председателите на работодателските организации Васил Велев, Кирил Домусчиев, Цветан Симеонов и Радосвет Радев.

Видео от срещата им бе излъчено във фейсбук профила на премиера, без възможност за участие на медиите и задаване на журналистически въпроси.

От страна на ГЕРБ в срещата участваха също Кирил Ананиев, Томислав Дончев и Владислав Горанов. 

"Не знам държава с евро да е станала по-бедна или по-непривлекателна от нас. Страховете, които се насаждат, са абсолютно безпочвени. Десетилетия живеем и работим във валутен борд и сме изключително дисциплинирани", каза още Борисов.

Бизнесът посочи като национални приоритети освен еврозоната и влизането в Шенген и ОИСР. Работодателските организации поставиха акцент на запазването на съществуващия данъчен и пенсионен модел, намаляването на регулаторната тежест върху бизнеса, промяна на такса битови отпадъци чрез въвеждане на принципа „Замърсителят плаща“, реформите в сектор „Енергетика“, включително либерализиране и интегриране на пазара с европейския и прекратяване на договорите с т.нар. „американски централи“, премахване на административното определяне на минималната работна заплата, както и подобряване на политиките за човешки ресурси, вкл. продължаване на реформите в образованието и подобряване на регулациите за привличане на квалифициране работници от трети страни.

"За да догоним обаче Европа имаме нужда от ускорен икономически растеж, трябва да се целим в ръст от над 6 % на БВП", обясни председателят на АИКБ Васил Велев. 

Лидерът на КРИБ Кирил Домусчиев изрично настоя за запазване на плоския данък. "През годините се доказа, че работи, пълни хазната. Всяко увеличаване на данъка ще доведе до отлив на специалисти и до увеличаване на сивия сектор", добави Домусчиев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във