Банкеръ Weekly

Финансов дневник

БОРИСЛАВ БОРИСОВ СЕ РАЗДЕЛИ С УС НА БНБ

Ако имаше приз за член на управителния съвет на БНБ, който най-кратко е бил на тази длъжност, ректорът на Университета за национално и световно стопанство проф. Борислав Борисов щеше да го спечели без всякаква конкуренция. Той бе назначен на нея от президента Георги Първанов на 13 юни 2006 година. Два месеца по-късно се разбра, че Борисов вече е подал оставка. Нещо повече, на 11 август в Държавен вестник излезе Указът на президента Георги Първанов, с който от 1 август той освобождава Борисов от заемната от него длъжност в БНБ.
Както е известно, именно държавният глава назначава трима от седемте членове на УС на Централната банката. Останалите четирима - управителят и тримата подуправители, се избират и се освобождават от Народното събрание. Озадачаващото в случая е защо президентството си е мълчало за подписаната оставка цели единадесет дни и защо през това време хората на Георги Първанов не са намерили заместник на Борисов в УС на Централната банка. Все пак става въпрос за върховния орган на една от най-важните за стабилността на държавата системи - банковата, а не за мениджмънта на някоя забравена от Бога фирма.
Самият Борисов, който е в отпуск, бе изключил мобилния си телефон, но три много високопоставени източници от банковите среди, независимо един от друг, заявиха за в. БАНКЕРЪ, че ректорът на УНСС е предприел тази стъпка, тъй като иска да се ангажира с участие в инвестиционен проект, финансиран с чуждестранни капитали. Той е преценил, че ако остане в УС на БНБ и в същото време се заеме с въпросния частен проект, ще се получи конфликт на интереси, и затова съвсем коректно и отговорно е решил да се оттегли от управителния съвет.
В ал.6 на чл.12 на Закона за БНБ изрично се казва, че членовете на управителния съвет нямат право да работят за банки, застрахователни дружества и други финансови институции. Така че с действията си проф. Борисов стриктно се е придържал към тези изисквания. Отново, според закона, президентът трябва да назначи заместник на подалия оставка член на УС на БНБ, който ще заема този пост до изтичането на пълните шест години от мандата на своя предшественик. В нормативния документ обаче не е указан срок, в който държавният глава трябва да обяви новия член на УС. Уточнява се само (чл.12 ал.7), че старият член на УС изпълнява длъжността си до три месеца след подаването на оставката, ако през този период не бъде избран негов заместник. Липсва обаче текст за това какво става, ако оставката на въпросния член е приета, а заместникът му все още не е определен. Явно УС на БНБ ще трябва да заседава в шестчленен състав, като при равни гласове за и против за вземането на едно решение решаващо ще е мнението на гуверньора. Друг е въпросът, че случаят с проф. Борисов показа, че в определената от Закона за БНБ процедура за избор и освобождаване на членове на управителния съвет отново има пропуски, които трябва да бъдат запълнени.
Що се отнася до заместника на Борисов, той ще изкара почти пълен шестгодишен мандат в УС на Централната банка. Защото проф. Борисов бе член на УС на БНБ по-малко от два месеца. Той бе третият избран от президента Първанов представител в управата на Централната банка. Изборът му бе напълно логичен, като се имат предвид научната му кариера в областта на икономиката и опитът му в бизнеса. Проф. Борисов е участвал в изготвянето на приватизационните оценки на хотел Витоша-Ню-Отани (в далечната 1993 г.), на Ел Би Булгарикум, на Соди - Девня, на Плама - Плевен, на Химко - Враца, на БТК и др. В периода 1995-1997 г. е бил председател на съвета на директорите на Летище Бургас ЕАД, а от 1998-а до 2000 г. е изпълнителен директор на българо-английския пенсионен фонд Балкан АД и председател на съвета на директорите на Армейски холдинг АД.
Не без значение за избора на Борислав Борисов за член на УС на БНБ от президентската квота бе и фактът, че той е бил депутат от Коалиция за България в 39-ото Народно събрание. Добре е обаче - при избора на следващия кандидат за УС на БНБ, президентът Първанов да проучи по-подробно дългосрочните му намерения, за да не се наложи да му търсят заместник няколко месеца след назначаването му.

Facebook logo
Бъдете с нас и във