Банкеръ Daily

Финансов дневник

БОРИКА с изненадващо добра печалба

След спад на картовите операции с 30%, дружеството излезе на плюс с почти 6 млн. лeва

"Приключихме 2020 г. с резултати по-добри от планираните. Нетната ни печалба за 2020 г. е в размер на 5 975 742,52 лева." Това заяви специално за „БАНКЕРЪ” Мирослав Вичев, главен изпълнителен директор на платежния и картов оператор БОРИКА.

Редовното Общо събрание на акционерите на БОРИКА АД се проведе на 08.06.2021 година.

„През март и април миналата година, в началото на пандемията, съпътствана от въвеждане на извънредно положение, картовите операции намаляха значително. Няма да е пресилено да кажем, че спадът беше около 30 процента”, обясни Вичев.

Първоначално това е довело до много рязък спад на приходите на компанията. Взети са били бързи антикризисни мерки като свиване на разходите и засилен контрол. Впоследствие обаче обемите са тръгнали нагоре. Търсенето на електронни услуги по време на пандемията също отбеляза  чувствителен ръст, ролята на електронния подпис рязко нарасна и така спадът в картовите услуги е бил компенсиран.

На 8 юни са били гласувани и няколко промени в Съвета на директорите, предопределени от самото кариерно развитие на негови членове. Новите членове на СД са Татяна Василева Иванова, член на УС на  ОББ и шеф на „Банкиране на дребно” и Юрий Благоев Генов, изпълнителен директор, отговарящ за IT операциите в Банка ДСК . Двамата заемат местата съответно на Петър Андронов, който бе издигнат и замина в централата на белгийската банка-майка KBC и на Виолина Маринова, която излезе в пенсиястана и е член на надзора на Банка ДСК. От БОРИКА изрично уточниха, че става дума за решения на Общото събрание и съответните хора все още не са вписани официално в състава на управителното тяло на дружеството.

Системата за незабавни разплащания вече се тества от 4 банки, съобщи още Вичев. 100% достижимост на участниците за получаване на незабавни плащания следва да бъде осигурена в рамките на 2 години от старта на услугата, който беше през април 2021-а.

Незабавните плащания представляват възможност за прехвърляне на средства от сметка в сметка в рамките на 10 секунди за суми в размер до 100 000 лева на територията на България, споделя Ваня Ганева, мениджър „Бизнес развитие“ в БОРИКА АД. Платежната услуга ще бъде достъпна 24 часа в денонощието и през всички календарни дни на годината.

БОРИКА ще предложи на банките и допълнителни услуги , свързани с осигуряване на 24/7, превенция от измами, борба с прането на пари - те също са част от проекта за незабавни плащания.

Ново ниво на обслужване ще бъде предложено и с прехвърлянето на пакетните плащания от настоящата инфраструктура към новоизградената, което ще позволи значително да се подобрят услугите към крайните клиенти. Миграцията им е планирана за октомври тази година.

Незабавните плащания са новото нормално и банките са част от него. Това коментира преди дни главният изпълнителен директор и председател на управителния съвет на Пощенска банка Петя Димитрова.

„До края на тази година процесът на незабавните плащания ще бъде факт, защото нашата разплащателна система БОРИКА  работи много интензивно“, съобщи тя. Петя Димитрова напомни, че търговските банки започнаха дигиталната трансформация много преди пандемията, която само ускори процеса.

„Разплащанията са основната им дейност и те си партнират с финтех компаниите. В световен мащаб виждаме много покупки, продажби и партньорства“, посочи главният изпълнителен директор на Пощенска банка.

В България проектът за незабавни плащания в национална валута вече е в напреднал етап. Той е разработен от оператора на платежната система за малки плащания БИСЕРА 6 – БОРИКА АД, със съдействието на БНБ като оператор на националната система за брутен сетълмент в реално време РИНГС, заяви и подуправителя на БНБ, ръководител на управление „Банково“, Нина Стоянова. Наскоро бяха въведени и необходимите промени в правната рамка и в платежните системи. В оперираната от БНБ платежна система РИНГС бяха въведени технически и функционални промени, осигуряващи възможност за извършване на незабавни плащания. Актуализиран беше лицензът на БОРИКА АД като оператор на платежната система БИСЕРА 6, позволяващ системата да обработва незабавни плащания в размер до 100 000 лв., допълни тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във