Банкеръ Weekly

Финансов дневник

"БОРИКА" и BULPROS изградиха платформата за PSD2

"БОРИКА" АД, лидер в предоставянето на услуги за финансовия сектор в България, в партньорство с BULPROS -  най-бързо развиващата се технологична компания, основана у нас, успешно изградиха стандартизирана платформа за съответствие на банките с нормативните изисквания на Директива (ЕС) 2015/2366, регламентираща платежните услуги (Payment Service Directive или PSD2), които  влязоха в сила през март 2019 година. Целта на проекта е да се подпомогнат доставчиците на платежни услуги с оглед на новите технически стандарти, които се налагат при  въвеждането на PSD2. Според  директивата  всички банки в Европейския съюз трябва да дадат сигурен и стандартизиран достъп на доставчиците на платежни услуги до платежните сметки на потребителите за информация за дадена  сметка и за иницииране на плащане.

Иновативната услуга XS2A Gateway предоставя възможност банките да осигурят портал за достъп до документацията на своите приложни програмни интерфейси (API) и тестовите си среди (Sandbox) и да следват регулаторните технически стандарти на PSD2. Услугата покрива изискванията на директивата, като осигурява сигурен и стандартизиран достъп до платежните сметки на потребителите, гарантирайки както сигурността на плащанията, така и надеждната среда за изпълнението им.

Споделената платформа XS2A Gateway, изградена от "БОРИКА" и BULPROS, е добра възможност за банките у нас да постигнат ценово ефективно и бързо съответствие с тези регулаторни изисквания и да се приспособят към новата конкурентна среда на "отвореното банкиране". Решението е изградено върху платформата IBM API Connect и се основава на Националния технически стандарт БИСТРА (Банкови интерфейси за стандартизирани разплащания).

""БОРИКА" има водеща роля за въвеждането на новата платежна директива PSD2 у нас и това е съвсем естествено предвид функцията, която компанията изпълнява на банковия пазар в страната", споделя Мирослав Вичев, главен изпълнителен директор на дружеството. "Познаваме отлично банките и техните изисквания, доверието в нас е доказано във времето и това позволява голяма част от операциите на банките да се извършват като изнесена услуга  от наши екипи и в наша среда. Смятаме, че експертизата на "БОРИКА", съчетана с богатия опит на BULPROS в сферата на платежните услуги, и възможността им успоредно да реализират множество интеграции с различни банки  водят до едно успешно партньорство в полза на доставчиците на платежни услуги", допълва още г-н Вичев.

Според Ивайло Славов, изпълнителен директор на BULPROS: "Динамичното развитие на технологиите и навлизането им във всички сфери променя навиците и очакванията на потребителите. В резултат традиционните бизнес модели, включително и банковият, са изправени пред необходимостта да се трансформират и дигитализират. В този контекст BULPROS и "БОРИКА" предоставят иновативно решение, което помага на финансовите институции както да покрият изискванията по актуалната директива PSD2, така и да отговорят на съвременните пазарни изисквания и да се възползват от новите бизнес възможности на отвореното банкиране."

Facebook logo
Бъдете с нас и във