Банкеръ Weekly

Финансов дневник

БОРДЪТ НА УНИКРЕДИТ ОДОБРИ ТРИГОДИШНИЯ ПЛАН НА ГРУПИРОВКАТА

Бордът на италианската банкова групировка Уникредит одобри на 5 юли стратегическия си план за 2005-2008 година. В него е заложен 27% среден годишен ръст на доходността на акциите и доходност в размер на 0.56 евро на акция през 2007-а. Средногодишният ръст на оперативните приходи ще е около 8 процента.
Мениджърският екип на Уникредит ще се стреми да постигне 52% съотношение на разходите към приходите през 2008 г. срещу 60.7% през 2005-а, чрез подобряване на ефективността във всички банкови управления и спестяване на разходи от преструктурирането и асимилирането на германската групировка Ейч Ви Би в размер на 900 млн. евро. Коефициентът на капиталова адекватност на първичния капитал ще е 6.8% през 2008 г., а доходността на акциите - приблизително 17%, срещу 10.2% през 2005-а.
Уникредит планира да уволни повече от 5% от персонала си до 2008-а. От общо 134 хиляди банкови служители през миналата година 12 хил. ще бъдат съкратени. Същевременно ще бъдат наети пет хиляди души, предимно за експанзията на банката в Русия.
Тригодишният план на Уникредит ще се осъществява в период на благоприятна макроикономическа среда, определяна от циклични и структурни фактори, които работят в нейна полза благодарение на географския обхват на дейността й, смятат анализаторите на паневропейската финансова институция. Към цикличните фактори спадат ръстът на БВП на еврозоната (който се очаква да е средно 1.7% за 2005-2008 г. срещу 1.4% в предишния тригодишен диапазон), подемът на вътрешното потребление на общността и среден годишен растеж над 5% в държавите от Централна и Източна Европа, където Уникредит има наситено присъствие.
От структурните фактори най-благоприятни са очакваният подем на пазара на имоти, особено в Италия и в бившите социалистически страни, респективно растеж на потребителските кредити и на ипотеките. В корпоративния сектор положителен ефект ще имат реформите на германските компании и възраждането на конкуренцията в корпоративна Италия, което ще стимулира кредитния ръст. Главният изпълнителен директор на групировката Алесандро Профумо съобщи, че един служител от управлението за информационни технологии в Италия ще струва на работодателя 77 хил. евро годишно, докато в Полша цената ще е 24 хил. евро. Средната годишна заплата на член от екипа на бекофиса в Италия ще е 66 400 евро, а в Румъния за същата работа ще се дават 9 хил. евро.
В момента пазарната капитализация на Уникредит е близо 66 млрд. евро, което я нарежда сред най-големите финансови групировки в Европа. Тя развива дейност в 20 страни по целия свят, има над 28 млн. клиенти и 7 хиляди клона. Към края на миналата година общият обем на отпуснатите от нея кредити е бил приблизително 426 млрд. евро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във