Банкеръ Daily

Финансов дневник

Бордът на МВФ ще заседава по случая с Кристалина Георгиева

Бордът на Международния валутен фонд се събира заради случая с управляващия директор Кристалина Георгиева, съобщава на "Ройтерс". Обвинението срещу нея е, че е оказвала натиск за манипулиране на данните в полза на Китай в класацията на Световната банка "Да правиш бизнес" за 2018 г. Георгиева отрича всички обвинения. Самата тя обвинява фирмата в подмяна на фактите с инсинуации и нелогични заключения. И подчертава, че "никога не е призовавала за промяна на данните и анализ, за да угоди на едно или друго правителство".

Георгиева заяви, че адвокатската кантора "Уилмър Хейл", автор на независимия доклад за евентуалната ѝ роля в скандала с подправяне на данни за Китай по времето, когато е била в Световната банка, е описала погрешно действията ѝ. В изявление пред изпълнителния съвет на МВФ Георгиева каза също, че от фирмата са я уверили, че участието й в разследването е конфиденциално. Тя отново категорично отрече обвиненията от доклада на външно разследване, че е прилагала "неоправдан натиск" върху служителите на Световната банка, за да повишат позицията на Китай в класацията "Да правиш бизнес".

Източници на "Ройтерс" твърдят, че Управляващият директор на МВФ е  получила подкрепа от представителите на Европа, Близкия изток и Африка, докато Съединените щати са останали по-резервирани. Бордът иска да разгледа случая преди годишната му сесия със Световната банка в началото на другата седмица.

Facebook logo
Бъдете с нас и във