Банкеръ Daily

Финансов дневник

Бордът на МВФ се захваща със скандала с Кристалина Георгиева

Изпълнителният съвет на МВФ е получил допълнителни данни за скандала с Кристалина Георгиева.

В официално съобщение на МВФ е посочено, че късно снощи бордът на фонда е получил първоначални констатации от Етичния комитет на МВФ.

Бордът е обсъдил досегашните заседания на Етичния комитет и е обменил първоначални мнения относно скандала и позицията на управляващия директор на МВФ Кристалина Георгиева. 

Изпълнителният съвет на фонда ще заседава скоро за по-нататъшно обсъждане на ситуацията, се казва в официалното комюнике на МВФ.

Ще припомним, че Георгиева бе упрекната, че е оказвала натиск върху служители на Световната банка, докато е била един от ръководителите й, с цел да се подобри рейтингът на Китай в класацията за бизнес климата. След публикуването на доклада на независимите проверяващи от "УилмърХейл" Световната банка взе решение да спре проекта Doing Business.

Георгиева отрече обвиненията. Преди близо седмица тя е говорила пред служителите на фонда относно констатациите за нередности при отчитането на данните на Китай в класацията за бизнес климата.

"Позволете ми да ви го кажа много просто. Не е вярно. Нито в този случай, нито преди, нито след това съм оказвала натиск върху персонала да манипулира данни", е казала Георгиева пред служителите на МВФ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във