Банкеръ Weekly

Финансов дневник

БОРДЪТ НА БАНКА ПОПОЛАРЕ ИЗБИРА ПЕРСПЕКТИВНИ КУПУВАЧИ

Бордът на италианската кредитна институция Банка пополаре Италиана (Banca Popolare Italiana) трябва да подготви кратък списък от перспективни купувачи до средата на септември, което ще е следващата ключова стъпка в консолидацията на италианския банков бранш. Кредиторът, който бе в центъра на банковия скандал, разтърсил местния финансов сектор през миналата година, обмисля кое от предложенията за поглъщане, отправени от четири други италиански кооперативни банки, да приеме. Според запознати със ситуацията лица очаква се ръководството на Банка пополаре Италиана (БПИ) да избере двама или трима кандидати от списъка, в който са включени Банка пополаре ди Милано (Banca Popolare di Milano), Банка пополаре ди Верона и Новара (Banca Popolare di Verona e Novara), Банке пополари Уните (Banche Popolari Unite) и Банка пополаре дел Емилиа Романя (Banca Popolare dell' Emilia Romagna). Евентуалната сделка, която би могла да приключи до края на септември, ще е поредното поглъщане в банковия сектор на Италия след обявеното миналия месец сливане на Банка Интеза (Banca Intesa) и Санпаоло ИМИ (Sanpaolo IMI). То ще положи началото на дългоочакваната консолидация на италианските кооперативни банки, които имат специална структура на взаимна собственост, позволяваща да отбиват неприятелски оферти за поглъщане. Продажбата на БПИ ще е ключов тест за новия климат в италианския банков бранш след миналогодишната оставка на управителя на Банка д'Италия Антонио Фацио. Неговият приемник Марио Драги е радетел на обединителния процес на финансово-кредитните институции в страната, които в противен случай рискуват да бъдат погълнати от чуждестранни банкови групировки.
Бордът на БПИ, която ползва за консултанти Медиобанка (Mediobanca) и Ротшилд (Rothschild), е поканил четиримата купувачи да обяснят как ще управляват обединената банкова групировка, но все още не е поискал детайлна информация кой колко пари предлага. Според някои участници в преговорите това ще позволи на мениджърите да предпочетат политически удобна кандидатура, а не да изберат най-високата цена. Верона и Уните са по-големи от БПИ, докато Милано и Емилиа Романя са по-малки и ще трябва да се преборят с финансовите и управленските предизвикателства пред интегрирането на двете институции. От друга страна, голяма част от акциите на БПИ са в ръцете на институционални инвеститори, включително и хеджингови фондове, които имат интерес да получат най-добрата цена за банката, макар че нейната структура на собственост ограничава всеки акционер до право само на един глас.
Главният изпълнителен директор на БПИ Диво Гронки подчерта, че при своя избор ще гледа по-далече от икономическите условия в офертите и ще претегля фактори като управление, гарантиране на работни места и възможности за запазване на независимата банкова идентичност. Той заяви, че сливането е по-скоро възможност, а не необходимост, с което отхвърли твърденията на Италианската централна банка, че поглъщането е единственият шанс за оцеляване на БПИ. Ръководството й проведе решителна реорганизация, след като миналата година бе докарана до финансов колапс от неправомерни финансови операции, което наложи отстраняването на бившите й мениджъри, обвинени в измама. В резултат капиталовата й база днес надхвърля изисквания от Банка д'Италия минимум.

Facebook logo
Бъдете с нас и във