Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Борбата на ЕС с данъчния рай продължава

S 250 f8fc22b1 19f4 4e74 a93a 258ccc854c98

Данъчните убежища на Европейския съюз остават девет, след като във вторник (13 март) Съветът  на ЕС извади три държави от списъка, но и  добави три нови към него.

С решението си финансовите министри на ЕС са премахнали Бахрейн, Маршаловите острови и карибската островна държава Сейнт Лусия. На тяхно място в списъка били добавени Бахамските острови, Сейнт Китс и Невис, както и Американските Вирджински острови. В  "черния" списък попадат още Американска Самоа, Гуам, Намибия, Палау, Самоа, Тринидад и Тобаго.

Сред тях остават шест от първоначалните 17, плюс трите юрисдикции от Карибския басейн. Осем от първоначалните 17 (включително и Панама) бяха извадени от списъка на 23 януари.

Напомняме, че списъкът на юрисдикциите, които не спазват стандартите на ЕС, беше създаден в края на 2017-а с цел да се предотврати  бягството от  данъци, данъчните измами и отклоненията от данъчно облагане.

"Радвам се, че стават  все повече юрисдикциите измежду  тези, които включихме в списъка през декември, които се ангажират с реформа на своите данъчни политики", заяви българският министър на финансите Владислав Горанов.

"Призоваваме всички юрисдикции в списъка да постъпят по същия начин, както и онези, които вече са поели ангажименти, да ги изпълнят своевременно. Целта ни е да постигнем оптимална данъчна прозрачност в световен мащаб“, отбеляза той.

Трите новодобавени страни в списъка на данъчните убежища не са поели ангажименти на високо политическо равнище в отговор на изразените от ЕС опасения. Те не бяха включени в списъка първоначално, тъй като на островите от Карибския басейн беше дадено повече време да адаптират данъчните си законодателства към стандартите на ЕС, след като бяха ударени от силни урагани.

Съветът на ЕС преценил още, че в подгрупата на "черния" списък - юрисдикции, които все още не спазват европейските изисквания, но са поели ангажимент да го направят, трябва да бъдат включени Ангила, Британските Вирджински острови, Доминика и Антигуа и Барбуда. Процесът продължава и по отношение на осма юрисдикция от Карибския басейн - Търкс и Кайкос, от която се очаква ангажимент на високо политическо равнище до края на март. 

Финансовите министри на ЕС взели и друго решение в посока борбата с данъчните измами. Съгласно новите мерки данъчните консултанти, счетоводителите и адвокатите ще бъдат задължени да докладват потенциално агресивни схеми за данъчно осчетоводяване на клиентите им. 

В проекта за директива се набелязват "типични белези", въз основа на които да се идентифицират видовете схеми, които трябва да бъдат докладвани на данъчните органи. Изискването за докладване на определена схема няма да означава, че тя е вредна, а просто че може да представлява интерес за данъчните органи. Въпреки че много от схемите имат напълно законни цели, стремежът е да се идентифицират схемите, които нямат такива, отбелязват от Съвета на ЕС. В случай на съмнение, което не е докладвано на консултантите, ще бъдат налагани сериозни глоби.

Новите изисквания за докладване ще се прилагат от 1 юли 2020 година. Като част от реформата се предвижда информация за вредни данъчни схеми да се разменя сред страните членки. Първият автоматичен обмен на информация ще бъде осъществен до 31 октомври 2020-а.

Facebook logo
Бъдете с нас и във