Банкеръ Daily

инфекции

Болна ми лежи здравната каса

"Няма да подам оставка, нищо незаконно не съм направил”, заяви проф. Камен Плочев, управителят на НЗОК. Подгонил го е здравният министър Кирил Ананиев, затова че без съгласуване с него в писмо до парламента е издал срамната тайна какви огромни суми държавата дължи на чужди каси. Плочев се извини, че се е объркал, като адресирал епистоларния сигнал до депутатите с думите: "Ами аз не знам кой ми е началникът."

Здравната комисия изслуша Плочев, но не поиска оставката му. Председателката на надзорния съвет на касата Жени Начева, бивш съветник на Ананиев, когато той беше председател на надзора, също си затрая.

Управителят на касата отиде на крака при премиера, но и Борисов не му поискал оставката.

Пред някакъв прецедент за кадрова устойчивост на високо ниво ли сме изправени? За нечувано тържество на истината в лъжливата ни политика ли става дума?

След седмици раздухване се оказа, че знаем малко за този "излишен", както бе наречен от управляващите, скандал. Железният принцип в такива случаи е: "Като няма информация, пишем коментари!“

НЗОК само формално е независима обществена организация, в която са здравните вноски на населението. И когато Бойко съветва здравния министър да си подбира правилно хората, той явно не е наясно, че НЗОК е обществен фонд. А може би е сигурен, че този обществен фонд е национализиран и държавата  диктува какво трябва да се случва там. Очевидно на Борисов му е все тая, че парите в този фонд не идват от държавата, а от нашите здравноосигурителни вноски!

Разбрахте ли сега - малко преди Бойко да се намеси удобно в скандала, Ананиев беше решил, че ще иска оставката на Плочев, който е избран директно от парламента. И стана ли ви ясно защо проф. Плочев писа до парламента, а не до самопровъзгласилите се за негови началници Борисов, Горанов и Ананиев?

Не трябваше ли Плочев да си е отишъл отдавна - още след смяната на здравния министър Николай Петров? Завареното положение у нас не се котира добре. Началникът на Катедрата по инфекциозни болести проф. Камен Плочев обаче реши да остане. Ей така, напук на всичко и всички. По време на изслушването му в здравната комисия през миналото лято той заяви: "Плащаш за бутик, получаваш "Илиянци“! Най-точното определение за нивото на здравното ни обслужване.

И за какво го "съдят" сега? Че е продължил да вади кирливи ризи. Сигнализирал, че висим с борч от над 271 млн. лв. към касите в ЕС и през главата на правителството поискал актуализация на бюджет, приет преди месец и половина.

Да открехнем малко вратичката и да видим каква човешка драма стои зад тези сухи цифри за външни задължения? Ами тази, че много клиники, цели региони и дори държави като Австрия не щат и да чуят за лечение на наши болни. Да, Ананиев се опита да укроти топката, като каза, че всички борчове са разсрочени и се погасяват по план. Имиджа на Здравната ни каса обаче хич го няма навън, тамошните болници не са безгласни букви като нашите и тяхната категоричност на отказ за лечение е абсолютна.

Така че много българи са лишени от последен шанс за живот. И това Плочев индиректно го казва, а Ананиев директно го крие.

Предшественикът на Плочев - Глинка Комитов, бягаше преди вятъра и навреме освободи шефския пост в НЗОК, явно прогнозирайки кой може да опере пешкира за това, че финансовият министър не дава пари, Плочев повярва, че може да повлияе на нещата и дори да ги промени.

Просто специалиста по инфекциозни болести реши да действа срещу десетилетната инфекция на НЗОК - хроничния недостиг на пари. За броени години бюджетът и скочи четири пъти до 4 млрд. лв., а лечението не се подобри.

Вместо да се промени модела, да се разрешат частните каси, да се запушат течовете, се сменят само шефовете. Плочев е 16-тият, средният "живот" на всеки предшественик е около половин година...

Това важи и за здравните министри - кратък мандат, всичко отначало и накрая нещо.

При избора на здравен министър се действа на принципа "проба - грешка".  Това коментира преди време сестрата на премиера Бойко Борисов д-р Красимира Иванова, която завежда отделението по неонатология в столичната болница „Света София”.

Послушай кака си, Бойко!

И хора като Плочев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във