Банкеръ Daily

Финансов дневник

Божков към Горанов: Не дължа нито стотинка данъци и такси на хазната

Бизнесменът Васил Божков твърди, че нито той, нито хазартните му компании дължат стотинка неизплатени данъци и такси на държавната хазна. 

В поредна публикация, Божков отговаря на съобщение на финансовото министерство и позицията на министър Владислав Горанов, че има 700 млн. лв. задължения към хазната. 

Според хазартния бос, срещу който са повдигнати 11 обвинения, "някой" не прави разлика между данъци и такси. 

"Само хора с много ниска правна и/или финансова култура не могат да различат двете понятия. Хазартната дейност не се облага с данък и затова данъците нямат нищо общо! През цялото време става дума за такси. Таксите се определят от съответния административен орган - в случая от Държавната комисия по хазарта (ДКХ). Таксите (за разлика от данъците!) са с възмезден характер и се плащат СРЕЩУ предоставяне на определени услуги от самата ДКХ. И това е недвусмислено посочено в закона. В тази връзка, който говори за хипотетични неплатени стотици милиони данъци е или неграмотен, или злонамерен, или и двете. Логично възниква и въпросът, ако не са плащани такси, защо ДКХ е предоставяла пет години услуга, за която не е плащано?", коментира Божков във фейсбук страница, за която се предполага, че се поддържа от "Нове холдинг". 

На същата страница бе публикувана и кореспонденцията, за която бизнесменът твърди, че е между него и Владислав Горанов. 

"Законът за хазарта е предвидил правото ДКХ да глоби всеки, който не си е внасял таксите. Срокът за това е 6 месеца от подаването на предвидената в закона ежемесечна декларация. Справка - чл. 34, ал. 2, предложение първо от Закона за административните нарушения и наказания „не се образува административнонаказателно производство, ако не е съставен акт за установяване на нарушението в продължение на шест месеца от откриване на нарушителя“. Никой няма право да търси неплатените такси, за повече от 6 месеца назад. И още нещо - как така не можеш да откриеш нарушителя, като по закон той подава ежемесечни декларации?", продължава позицията на Васил Божков. 

В нея се подчертава, че ДКХ е органът, който е длъжен не само да установи дали таксите са внесени, но и дали са внесени правилно и в точния размер. В случая ДКХ изрично и многократно (повече от 60 пъти) е утвърждавала внесените такси, като включително това е установявано и от извършвани от ДКХ многократни ревизии. "Във всеки един отчет има обосновка защо се внасят тези такси и кое тълкувание на закона се използва. 60 на брой. От трима различни председатели на ДКХ. Но един и същи министър на финансите", казва още Божков. 

Той акцентира също, че както утвърждаваните от министъра на финансите бюджети на ДКХ, така и приеманите пак от министъра на финансите отчети и тяхното изпълнение, са изготвени и одобрени именно на базата на размера на заплащаните такси.

"Обръщам внимание, че тези бюджети и докладите за тяхното изпълнение са неразделна част от държавния бюджет и са приемани и от Народното събрание. Всъщност най-важното - аз в лично качество, и дружествата, в които съм акционер, не дължим нито стотинка неизплатени данъци и такси на държавната хазна. Над 500 млн. лева са платените, обаче", завършва позицията на Божков.

По-рано Министерството на финансите излезе с позиция, в която заяви, че финансовият министър няма да дава изявления по твърдения и публични изяви на Васил Божков. 

"Във връзка със засиления медиен интерес, породен от разпространените днес внушения от страна на Васил Божков, Министерството на финансите припомня, че министър Горанов на брифинг в Народното събрание миналия петък, 8 май, коментира и изрази своята позиция относно твърденията на Божков", се казва в позицията на финансовото министерство и се подчертава, че въпросното лице е със задължения от 700 млн. лв. към държавната хазна.

Вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че очаква финансовият министър да каже дали са истински публикуваните от бизнесмена Васил Божков SMS-и от негова комуникация с лице, наречено "Влади Горанов".  Според Дончев изнесените извадки от диалози потвърждават казаното по-рано от финансовия министър Владислав Горанов, че двамата са се виждали.

"Убеден съм, че колегата Горанов съвсем скоро би коментирал и автентичността на кореспонденцията. Карате ме да влизам в ролята на анализатор, която ми е неприсъща. Изнесените скриншотове потвърждават това, което колегата Горанов беше потвърдил седмица преди това, че той се е виждал с господин Божков и вероятно с цел да се видят са си кореспондирали да си организират среща. Това потвърждава", заяви на брифинг в Министерския съвет вицепремиерът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във