Банкеръ Daily

Финансов дневник

Божков цели необосновано дискредитиране на правителството, обясни Горанов

Финансовият министър Владислав Горанов отговори на серията от разкрития на бизнесмена Васил Божков, започнала още на 15 май с публикуваните кореспондеции и продължила днес със задочен спор със собственика на NOVA телевизия Кирил Домусчиев

"Позицията на Божков цели дискредитиране на представители на правителството и тя е необоснована", заяви финансовият министър на брифинг в Министерския съвет, като уточни, че е поддържал контакти с Васил Божков в качеството си на министър само за да коментират как би могла да се подобри бизнес средата в страната.

"Опит за внушение, че правителството е увредило нечий интереси, свързани с бизнес отношения. Васил Божков не е получавал привилегировано третиране от нито един държавен орган. Мисля коментарите по темата да спрат дотук. Фактическата истина ще бъде изяснена в хода на досъдебното производство. Не си представям, че държавата се занимава с изземане на бизнеси или толерирането на един или друг бизнес. Споменатите в бележката, каквато и стойност да има този лист хартия, не са коментирани по никакъв начин с представители на правителството“, допълни Владислав Горанов.

Той акцентира, че отношенията между Божков и Домусчиев са си тяхна тема, а не на кабинета. По думите му от 2014 г. досега не е имало промени регулациите за хазартни услуги, които са облагодетелствали бизнеса на Васил Божков или са либерализирали пазара. 

На въпрос за автентичността на изнесените от Божков материали финансовият министър заяви: "Няма как да знам дали този документ, подписан от двама души (Божков и Домусчиев - бел. ред.), е автентичен. Трябва да попитате тези, за които се казва, че са сложили подписите под него. Прочетох в него по някакъв начин се ангажира и държавен орган ("съпорт" от Държавната комисия по хазарта - бел. ред.). Не знам кой от двата подписа разчита на тази подкрепа. Да накараш пет човека - един от Министерството на икономиката, един от ДАНС, един от Министерство на правосъдието - да работят в съглашение, със сигурност не е лесно. Който от двамата си мисли, че може да контролира Комисията по хазарта, си е надскочил възможностите".

За кореспонденциите, изнесени от Божков, министърът каза, че се е срещал и с него, и с Кирил Домусчиев, и с ресторантьорите, които искат намаляване на ДДС за услугите им от 20 на 9%, което Горанов определи като лобизъм. Срещи е имал и с Гриша Ганчев, Валентин Златев, Пламен Бобоков. 

Горанов подчерта, че няма спомен за конкретната комуникация с Васил Божков. От думите му стана ясно, че е коментирал темата и с премиера Бойко Борисов. В събота (16 май) премиерът заяви, че  "Божков не го касае". "Не искам да се замесвам в тази тема. Има повдигнати обвинения. Преди това той беше бизнесмен и сме се срещали като с всеки бизнесмен. Когато неговите съдружници изнесоха тези сигнали, видяхте, че органите си действат. Мен повече по никакъв начин не ме касае", коментира Борисов.

От коментарите в последните дни се разбра, че оставката и смяната на финансовия министър не са на дневен ред. Според изявленията на главния прокурор Иван Гешев, засега държавното обвинение не вижда основание да проверява автентичността и съдържанието на изнесените от Васил Божков материали. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във