Банкеръ Daily

Финансов дневник

Божидар Димитров: Картините на Цветан Василев са подарък

Най-вероятно картините на Цветан Василев са подаръци, тъй като не се правят така колекции. Колекциите са тематични, а тук не намирам никаква последователност в подбора на картините. Това обяви пред Нова телевизия директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров. Припомняме ви, че през последните дни прокуратурата иззе над 300 ценни картини от личния трезор на банкера в централата на Корпоративна търговска банка в столицата.

Проф. Димитров уточни, че Василев трябва да регистрира картините като като колекция, само ако реши да ги продава или изнася в чужбина.

Процедурата е в рамките на досъдебно производство срещу мажоритарния акционер в КТБ Цветан Василев. Той е основен обвиняем за присвояване на 206 милиона лева от КТБ. По това обвинение съдът може да му наложи конфискация на цялото имущество.


Няма начин, докато съм директор на НИМ, картините да се окажат по апартаментите на магистрати, прокурори и други, увери проф. Димитров в отговор на съмненията за бъдещето на ценните творби.


Директорът на НИМ разкри, че това не му се случва за първи път.

Той припомни, че на навремето, когато фалираха 14 банки, всичките им колекции бяха иззети. Колекциите на банка "Славяни” и Първа частна банка" бяха продадени на търг и парите бяха приспаднати от дълговете им, заяви Димитров. 

Ако се окаже, че Василев не е виновен, ще му бъдат върнати картините, допълни още проф. Димитров. 
"Няма намерени документи, че тези картини са част от активите на КТБ, надявам се до края на следващата седмица да завърши описанието на всички колекции, в това число и от ценни златни и сребърни монети”, поясни Димитров.

Според него, в банката с отнет лиценз вече са открити много ценни златни и сребърни монети, но само две от тях – археологическа ценност, ще бъдат оставени в музея, другите ще бъдат съхранявани и оценени от експерти. Част от тях ще отидат и в колекцията на БНБ от юбилейни златни и сребърни монети, допълни шефът на НИМ.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във