Банкеръ Daily

Финансов дневник

Бойкот на премиите на "Креди Сюис"

Инвеститорите на "Креди Сюис груп" трябва да отхвърлят банковия отчет за миналогодишните компенсации заради "необоснования" скок на възнаграждението на главния изпълнителен директор Тиджан Тиам, коментира консултантът на банковите акционери "Глас, Люис енд ко.".

Тиам, който от 2015-а е начело на втория по големина швейцарски кредитор и извоюва първата за четиригодишното си управление годишна печалба през 2018-а, е получил общо 12.65 млн. шв. франка (срещу 9.7 млн. франка през 2017-а). Това е ръст с около 30% и до голяма степен компенсира предишната редукция на дългосрочната му премия, направена доброволно през миналата година. Без нея повишението на заплащането на Тиам за 2018-а щеше да е 13%, по официални данни на "Креди Сюис".

Главните изпълнителни директори на банките извън Швейцария по правило получават значително по-малко. Шефът на "Сосиете женерал" - Фредерик Одеа, е взел около 2.4 млн. евро през миналата година, а Кристиан Сюинг на "Дойче банк" - грубо 7 млн. евро.

Швейцарският съветник за етични инвестиции "Етос" също изрази отрицателно становище по отношение на доклада за възнаграждението на Тиам преди годишното събрание на акционерите на 26 април. Единствено третият съветник на инвеститорите ISS (Institutional Shareholder Services) подкрепи отчета, макар и с резерви доколко заплащането на банковия мениджмънт отговаря на финансовите резултати на институцията. ISS посочи, че общото възнаграждение на шефа на "Креди Сюис" е с една трета над средното заплащане на колегите му.

"Креди Сюис" излезе на печалба през 2018-а - за първи път от 2014-а. Кредиторът посочва, че по-високото възнаграждение отговаря на добре свършената работа на мениджърите след преструктурирането на дейността на банката, орязването на разходите и стратегическия завой към по-стабилното управление на имуществата на заможните в сравнение с по-рисковото инвестиционно банкиране.

Facebook logo
Бъдете с нас и във