Банкеръ Weekly

Финансист № 1 се кълнеше всяка есен, че в неговия мандат ДДС няма да се пипа

Бойко постави Горанов „под карантина” -

Учителят по груб фискализъм Симеон Дянков застана зад ученика си

S 250 6450e37f 8851 43f2 8df2 b7e4ba5d6b8c

Българинът -  човек с изключително висока трапезна култура,  стоически изтърпял двумесечното затваряне на кръчмите, заслужаваше този жест. Пада ДДС и то с цели 11%, за светая светих на небцето,на  храносмилателния тракт и разкършването от кръста надолу!

Но има две притеснителни неща. Първото е мъката Горанова, а второто – минималното облекчение за крайния плащач. След  „онова” интервю на Васил Божков пред Хекимян, министърът на финансите Владислав Горанов изчезна. Да не би премиерът Бойко Борисов да го постави „под карантина”?

Да, само така можем да тълкуваме своеволието на Борисов да намалява Данък добавена стойност. Та нали ковчежникът му Горанов всяка есен при разглеждането на данъчните промени за следващата година се кълне, че в неговия мандат ДДС няма да се пипа? Ама били сме единствената държава в ЕС без диференцирани ставки било то за лекарства, за храни, за книги, за вестници - какво го интересувало това? Той нямало в никакъв случай да разваля фискалната дисциплина.

И сега какво? Дето се вика - Бойко мина през трупа му.

Интересно е как беше заобиколен незаобиколимия груб фискалист Влади? Промените бяха договорени на няколко работни срещи между Борисов и представители на Асоциацията на заведенията в България и Българската хотелиерска и ресторантьорска организация.

Предвкусил изневярата на Борисов, финансовият Горанов отказал да разговаря с туристическия бранш за щенията им. Той припомнил на Борисов позицията си, че е против каквито и да било промени в ставката на ДДС. Любезно отказал дори и като статист да участва на снимките от кабинета на премиера.

Бойко обаче призна, че финансовият му министър и председателката на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова са били категорично против. Но решението било политическо - на депутатите от ГЕРБ.

„Браншът смята , че това ще донесе повече приходи в бюджета. Моите колеги са на мнение , че ще понесем загуби в приходната част над 150 млн. лв. Да видим кой ще бъде прав.” Това каза Бойко, докато  минаваше  на страната на кръчмарите. Клекна на Валери Симеонов, който определено има лични интереси в туризма. И "карантинира" Горанов без даже да го тестува контролно:

"Имам му пълно доверие на финансовия министър, но той не ми е началник. Аз съм му началник. Който не е съгласен, да подава оставка!" Така го отряза Борисов и допълни, че е негова  отговорността за оцеляването на партията и за представянето ѝ на избори.

За фон на разкъсаната душа на главния герой послужиха и действията на пресслужбата на Борисов. Първо - във вторник (12 май) оттам обявиха, че от 1 януари 2021 г. следва да бъде намален данъкът  добавена стойност върху основните храни. Чиновничките ли не са разбрали  Борисов, или Горанов се е разсърдил, но в крайна сметка излезе поправен вариант - като във вица: Не били компютри, а компоти. И не сме ги изнесли, а са ни ги върнали!

В преписания  вариант домашното на правителствените "глашатаи" гласи: "Намалението от 20% на 9% ще важи за  заведения за обществено хранене и развлекателен сектор, категоризирани по Закона за туризма!"

Председателят на Асоциацията на   въпросните  заведения Ричард Алибегов обаче каза истината. На въпрос "Намаленият ДДС ще доведе ли до намаление на цените в заведенията?", той отговори: „Това, което можем да гарантираме е, че със сигурност няма да ги увеличи!”

А след него, бащата на грубия фискализъм у нас Симеон Дянков конкретизира сметката. Според бившият финансов министър, орязването на ДДС с 11% ще направи така, че клиентът ще плати в кръчмата 9.70 вместо 10 лв.

Дянков припомни, че през 2010-а е имал аналогичен спор с Борисов, който бил убеден, че трябва да има диференцирани ставки в косвения данък, който плащаме всички потребители. Тогава обаче финансовият гуру успял да убеди премиера, че не е прав. Същото щяло да стане и сега.

Незнайно как обаче премиерът се присети и за книгите. Може би заради баланса. В кръчмите социалният контакт обогатява, но със сигурност изобилието избива в затъпяване. Значи трябва и духовна храна,. А една дебела книга, която  струва колкото тънко нарязана салата, голяма гроздова и тройка кебапчета, не издържа на конкуренцията. Затова - долу ДДС и за книгите.

Някой се пошегува, че ДДС щял да се срине само за книгите, които Бойко е прочел...

Както и да е, премиерът  вече работи само за рейтинг. Обърна мача с президента за общественото одобрение - от  48 на 30 за президента Радев резултатът вече е  равен - 40 на 40% . Засили и тиковото тръскане на главата на Корнелия  като й отряза една трета от подкрепата. А като реализира отдавнашните мераци на БСП и ДПС опозицията - за социални ставки на ДДС, хем угоди на малкия коалиционен хотелиер, хем затвори устата на Марешки - най-греховният стратег на евтинията българска.

А основните храни по рафтвете в магазините си останаха със стабилни котировки.

Стабилни като финансовата стабилност на държавата ни, въпреки Китайската кашлица.

Facebook logo
Бъдете с нас и във