Банкеръ Daily

Финансов дневник

Бойко Борисов предложи да отпадне текста за оздравяване на банки

Ще предложа или точка трета да отпадне или да се потърси редакция. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов от парламентарната трибуна при обсъждането на проектозакона за КТБ.

Тази точка, предложена от бюджетната комисия гласи, че "Народното събрание, в срок до 6 ноември 2014 г., да приеме изменения в Закона за кредитните институции, които да задължат Българската народна банка да предприеме действия за оздравяване на банките, когато собствения им капитал стане отрицателна величина".

Според Бойко Борисов, вината за състоянието на Корпоративна търговска банка, е на БНБ. „Действаш или бездействаш, все си виновен”, заяви в парламента лидерът на ГЕРБ. Той заяви, че ще изчака всички да си кажат мнението и тогава ще реши как да се действа с КТБ.„Г-н Искров, при тоя крехък мир между партиите, вие искате да ни вмените отговорности, които не са наши”, обърна се той към управителя на БНБ веднага след неговото изказване.

„Нашето добро желание е да се даде още някакъв срок, да могат тези хора, които не са им гарантирани влоговете, да могат да си вземат парите”, обясни той. По думите му, писмото от Оманския фонд е „нагло писъмце”, с което е предложено на държавата да влезе в КТБ с кеш. „После да го търсим това дружество я в Белград, я на друго място. После всички ще сме виновни”, заяви Борисов.

Лидерът на ГЕРБ посочи, че Иван Искров не е обяснил колко ще струват и двата варианта – оздравяването, и фалирането на КТБ. Според него, ако се дадат пари от бюджета, 5 години напред България ще е в рецесия. „Не знам дали има партия тук, която да иска да управлява в рецесия”, каза той.

"До тази сутрин имах надежда, че може да се оздрави банката. Нашите добри намерения може да създадат по-голяма угроза за бъдещето", коментира Борисов.

"Всъщност ние гарантирайки вложителите, правим един супер комфортен живот на банкерите, които да си карат яхтите, да си строят къщите и като … ние да извадим от Бюджета парите и да спасяваме банките. Приемайки в този вид точка трета ще създадем точно този прецедент – да гарантираме едни успели хора", допълни той.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във