Банкеръ Daily

Финансов дневник

Бойко Атанасов е новият шеф на КФН

Парламентът одобри кандидатурата на Бойко Атанасов за председател на Комисията за финансов надзор.

Атанасов заменя на поста Карина Караиванова, която от 1 март е представител на страната ни в Европейската банка за възстановяване и развитие. 

В същото време депутатите прекратиха правомощията на Бойко Атанасов като зам.-председател на КФН, отговарящ за финансовите пазари. Едно от първите важни решения за него ще бъде избор на нови заместник-председатели. Ключово ще е управление "Застрахователен надзор". . Вече няколко месеца позицията е вакантна, след като бившият надзорник Ралица Агайн подаде оставка. Агайн се раздели с позицията покрай фалита на "Олимпик" 

Номинацията на Атанасов за високия пост в КФН изненадващо е направена от "Атака". Пред бюджетната комисия кандидатурата му беше представена от Николай Александров, който заяви, че Атанасов е експерт с ценен управленски опит. Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ изказа съжаление, че колегите й от "Атака" са я изпреварили с номинацията на Атанасов и допълни, че би се подписала под кандидатурата му "с две ръце", ако не е била вече внесена от колегите й депутати. 

Сред приоритетите във визията си за бъдещето на КФН Атанасов посочи: развитието на комуникационната стратегия на ведомството, създаването на стабилен екип от професионалисти в КФН и увеличаване на финансовия надзор. Той пое ангажимент да работи по изграждането на модерна информационна система. Бойко Атанасов допълни, че в момента се работи върху изграждането на единна информационна система в регулатора и сега се разглеждат предоставените оферти. В изложението си кандидатът за шеф на КФН посочи още, че негов приоритет ще бъде да осъществява превенцията чрез активна регулация, а не да реагира едва когато се стигне до кризисни ситуации. Той допълни, че ще заложи на риск базиран надзор и ще обърне внимание на финансовата стабилност на застрахователния сектор.  

Бойко Атанасов притежава над 20-годишен професионален опит в системата на приходната администрация. Бил е последователно данъчен инспектор и началник на подразделение в Главно управление на данъчната администрация (МФ). Преминава и през длъжностите на заместник териториален данъчен директор в Териториална данъчна дирекция в София, на заместник-директор, както и директор на Териториална дирекция по приходите  в София-град. Става заместник изпълнителен директор на приходната агенция през февруари 2009-а, а от май 2013-а до май 2017-а е изпълнителен директор на НАП.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във