Банкеръ Daily

Финансов дневник

Бойци под знамето на претоплената манджа

S 250 9e2b4745 f98b 49d3 9b10 b4fa3b296425

Стремя се, доколкото мога, да бъда коректив на всяка власт. Като чуя Владислав Горанов или Галя Димитрова, първата ми мисъл е да ги заколя.

Словесно.

Образно казано.

Но когато абсолютно безпринципно и поръчково се размахва ятаган над тях - вероятно по някоя височайша поръчка, се налага да обърна фронта. Към този, който с войнстваща посредственост и сеирджийска некомпетентност клати държавността.

Преди дни сайтове папагали  излъчиха "шокиращи" данни.

Над 16 млрд. лв. е дължимият към държавата ДДС от 2000-та година досега. Тези пари се равняват на бюджета на МВР за десет години напред, както и за всички пенсии за две години.

Една трета, близо 6 млрд. лв. от тези задължения, са несъбираеми!

У-у-у, НАП! У-у-у, Горанов!

На всичко отгоре финансовият министър се бил опитал да укрие тези страховити данни от пророците на истината, но лековерният шеф на НАП Галя Димитрова ги дала и така провалила конспирацията!

Браво на гражданско сдружение БОЕЦ! Благодарим ви, че ни светнахте лампичката в мазето. В мрачното и смрадливо мазе на нашия бeзсмислен живот!

Изявата беше добре сценично подготвена. Гордо влизат в сградата на БТА "бойците" за тотални разкрития. Шестима мъже с качулки ги замерят с яйца... Суматоха... Миг на величавост...

След това обаче телевизиите се усъмняват в стойностите на предложения сценарий и напускат "фейка" преди още да е започнал...

„Стига глупости!“, както е посланието на една телевизионна реклама.

"БАНКЕРЪ" реши да обърне хастара на този случай.

БОЕЦ в нарочна пресконференция по случая направи опит да убеди наивниците, че единствени имат правото и капацитета да говорят от амвона на истината. Показаха и официалния отговор по Закона за достъп до обществена информация на НАП.

Оказа се, че съдържащата се в него информация е публично достъпна на сайта на НАП и всеки може да влезе и да сърфира, докато стигне до заветния си информационен бряг.

Опитът да се всее раздор във висшия финансов ешелон са нелепи. "Бойците първо са написали писмо до Горанов, който ги е препратил към НАП, където се намират  исканите данни. След това те пишат до Приходната агенция, откъдето им дават така желаната сеирджийска информация.

Опитите да се ошамари НАП, че не си върши работата, също са обвеяни със славата на пълната безпомощност. Защото зад тези около 6 млрд. лв., които най-вероятно никога няма да бъдат събрани, седи не некадърност, а напротив - блокаж заради  калпавите закони. Как ли?

Ами така: защото е разрешено източена фирма или такава, хваната в ДДС-измами да бъде своевременно прехвърлена на човек, който няма и никога не е имал никаква собственост. Или пък цялата лична собственост да се разпредели между роднини. Според "бойците" данъчните трябва да вземат на босия цървулите!

Защо са тези вратички в закона е друга тема. С една дума - така се прави в епохата на първоначално натрупване на капитала, при недоразвито гражданско общество и корумпирана политическа класа. Прави се преразпределение зад гърба на обществото.

Точно в резултат на тези самоубийствени констатации се извършва бавно и мъчително законова реформа. Вече се развалят сделки, сключени по стария "етнопринцип", физически лица се преследват за подобни далавери, климатът е друг.

Но за съжаление тези 6 млрд. няма да се върнат нито при раковоболните, нито при учителите, нито при пенсионерите.

Амин!

На "бойците" - дерзайте! Забъркайте нещо смислено, стига с тия претоплени манджи!

Или някой ви поръчва да ни храните с тях за отклоняване на вниманието от източването на други милиарди, което ще разкриете след години...

Facebook logo
Бъдете с нас и във