Банкеръ Daily

Финансов дневник

Богаташите - все по-богати и все по-възрастни

Близо 36 трлн. щ. долара ще преминат от едно поколение към друго през идните 30 години в САЩ, сочи обзор на мениджъра на лични състояния United Income, публикуван на 19 ноември. Американците са наследили 427 млрд. щ. долара през 2016-а (последната година, за която има официална информация) - със 119% повече отколкото през 1989-а, при това - след направените корекции съобразно инфлацията. Основателят на United Income - Мат Фелоус, посочва, че "състояние с почти двойно по-висок размер от БВП на САЩ се очаква да бъде дарено на благотворителни организации или да бъде оставено на наследниците през следващите няколко десетилетия" - безпрецедентно висока сума. 

Бенефициентите също не са особено млади. Проучвания на Федералния резерв и на академичните среди показват, че от 1989-а до 2016-а американските домакинства са наследили повече от 8.5 трлн. щ. долара. През този период средната възраст на получателите се е увеличила с едно десетилетие - до 51 години. Повече от 25% от завещанията днес отиват при 61-а годишни или по-възрастни лица. И вместо за пелени и образование растящ дял от наследствата се харчат за медицинско обслужване и за пенсионни планове.

Завещанията са и част от динамиката, която разширява пропастта на икономическото неравенство между поколенията. Американците под 50 са притежавали едва 16% от общия размер на свободните активи за инвестиране през 2016-а срещу 31% през 1989-а, по данни от обзора на потребителските финанси, подготвян на всеки три години от Федералния резерв. Което означава, че останалите 84% отиват в лицата над 50-годишна възраст. Възрастовото неравенство е особено драматично когато се сравняват най-старите и най-младите. През 1989-а средностатистическото американско домакинство на възраст между 65 и 75 години е притежавало почти осем пъти по-голямо състояние отколкото семействата между 25 и 35. До 2016-а това съотношение е скочило до 13 пъти, сочи анализ на клона на щатската централна банка в Сейнт Луис. 

Средният размер на наследствата, получени през 2016-а, е бил около 295 хил. щ. долара срещу средно 169 хил. долара през 1989-а (стойности, коригирани съобразно инфлацията). Данните предполагат, че с увеличение на продължителността на живота американците са спестявали ударно, за да си подсигурят по-комфортни старини. В резултат повечето са си отишли от този свят без да успеят да похарчат всичките си спестявания. По този повод финансовите анализатори споделят, че много често насърчават по-заможните си клиенти да се наслаждават на парите си, а не да ги трупат.

Завещанията на хората от средната класа са нищожно малки в сравнение с тези на най-богатите. Средната стойност на наследствата се е увеличила с едва около 15 хил. щ. долара през последните три десетилетия, но е скочила над два пъти за онези 0.3% от американците с доходи от поне 1 млн. щ. долара. През 1989-а те са наследили активи за средно 2.7 млн. долара докато през 2016-а всеки е получил средно по 6.6 млн. долара. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във