Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Бобева изпадна и от Черноморската банка

Заместник-министърът на финансите Карина Караиванова ще е новият представител на България в Съвета на управителите на Черноморската банка за търговия и развитие. Това реши Министерският съвет на своето заседание на 14 януари. Караиванова ще смени в ЧБТР  Даниела Бобева, която бе вицепремиер в правителството на Пламен Орешарски. По неписани правила представителите на държавата в такива международни или регионални кредитни институции като ЧБТР са висши държавни чиновници от сферата на финансите. Тяхната задача е преди всичко да следят дали въпросната банка не нарушава или не игнорира интересите на държавата акционер, която те представляват. Както се казва в съобщението на Министерския съвет по повод избора на Караиванова в ЧБТР: "България е със статут на страна учредител и членството й дава възможност за участие в разпределянето на финансовия ресурс на банката, както и при избора на конкретните проекти и тяхната реализация. Участието в тази регионална финансова институция позволява на страната ни да влияе при определянето на регионалната политика и при вземането на решения от съществено значение за развитието на региона."

Факт е, че при смяната на управлението в България винаги настъпват промени и в представителството на държавата ни и в структури като ЧБТР. Около назначенията в нея през 2014-а възникна още един скандал. ГЕРБ възнегодува, че в последните дни на своето управление правителството на Пламен Орешарски е предложило за изпълнителен вицепрезидент на банката главния секретар на кабинета "Орешарски" Нина Ставрева. През ноември 2014-а правителството на Борисов оттегли номинацията й. Но се оказа, че е закъсняло, защото бордът на директорите на ЧБТР вече бе избрал Ставрева за вицепрезидент.

Историята придоби допълнителен скандален привкус, след като през декември се пусна слух, че след подаването на оставката си като управител на БНБ Иван Искров с благословията на премиера Бойко Борисов щял да получи мястото на Ставрева. Още тогава обаче някои финансисти, запознати с процедурите в ЧБТР, коментираха, че тази рокада е трудноосъществима именно защото  Ставрева е избрана за вицепрезидент от директорския борд на банката, при това с мандат от четири години. От ГЕРБ пък бързо отрекоха да са правили подобна оферта на Искров, а въпросът с оставката му отпадна за известно време от фокуса на управляващото мнозинство. Специално от ГЕРБ започнаха да коментират, че никой не може да накара Искров да се оттегли предсрочно от гуверньорското кресло и ще го изчакат да приключи мандата си. Така до понеделник, когато при откриването на кръстовището до Семинарията Борисов отново призова за оставка на управителния съвет на БНБ.

Темата за смяната на Ставрева потъна в забвение, въпреки че в правителствените среди се говори, че тя е декларирала готовността си да подаде оставка. В сайта на ЧБТР обаче може да се види, че тя е неин вицепрезидент. Освен Ставрева и Карина Караиванова България има още един представител в ЧБТР. Това е началникът на управление "Държавен дълг и финансови пазари" в Министерството на финансите Милена Бойкова. Тя пък е член на директорския борд на ЧБТР за България, а алтернативен представител на страната ни в него е парламентарният секретар на Министерството на финансите Никола Шерлетов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във