Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Бобева - четвъртото лично име на премиера

Атака осигури кворум, а депутатите от БСП и ДПС - гласовете за структурните промени в правителството и за избора на Даниела Бобева за икономически вицепремиер без портфейл. На 27 юни (четвъртък) за кандидатурата й гласуваха 125 народни представители, от които 112 бяха за, а 13 се въздържаха.


В сферата на икономиката Орешарски очерта силно влошените условия за бизнес в Европа и заяви, че е необходимо подобряване на бизнес климата у нас. Той обясни, че познава Даниела Бобева повече от 20 години не само като специалист, но и като човек на дълга, който не пести усилия за защита на националния интерес. И ако сега вече еврото се изписва и на кирилица, голяма заслуга за това има и г-жа Бобева, изтъкна още Орешарски от трибуната на Народното събрание.


Орешарски изброи задачите на Бобева. Тя ще координира икономическите политики, ще осъществява надзор върху процесите на електронизация в административните услуги, ще се грижи за насърчаването на местните и чуждестранните инвестиции, ще наблюдава взаимоотношенията ни с международните финансови институции, ще ръководи изработването на нови законопроекти, които да защитават потребителите, ще работи за гарантиране на ефективна конкуренция и за ефективно антимонополно законодателство. Под неин контрол ще бъдат и Агенцията за чуждестранни инвестиции, и Банката за развитие.


Аз съзнавам, че не е лесно, чудеса в икономиката не стават или поне плодовете на това, което ще свършим, няма да бъдат набрани веднага. Знам, че няма консенсус за това, какво може да се направи в една икономика в ситуацията на глобална криза, на европейска икономическа криза, на външни и вътрешни шокове. Но аз вярвам в икономиката, защото тя оцелява въпреки шоковете - външните и вътрешните, каза развълнувано Даниела Бобева. Нуждаем се от радикални реформи, а те стават само с работещ парламент, допълни тя, след което положи клетва в Народното събрание.


Така личните кандидатури на Орешарски, неподвластни на червено-лилавия натиск, станаха четири. Говорим за четвърта лична кандидатура, защото броим и за собствената му, наред с останалите две - на Зинаида Златанова - вицепремиер и министър на правосъдието, и на Петър Чобанов - министър на финансите. Орешарски обясни, че макар и без портфейл, Бобева ще има много отговорности по координацията на икономическите политики, чуждестранните инвестиции, електронното правителство и подобряване на административните услуги за бизнеса и гражданите и др. А на въпрос дали това е негова лична номинация, Орешарски заяви: Вие как мислите?


Само ден по-рано потенциалният бъдещ вицепремиер на България беше освиркан и заплашен с побой в съпровод с безброй обидни закани към нея и майка й. Сутринта на 26 юни Даниела Бобева се опита да напусне парламента, след като той не събра кворум и кандидатурата й не беше гласувана в пленарната зала.


nbsp;


Коя е тя?

Предлаганата за икономически вицепремиер Даниела Бобева е на 55 години. Тя е доцент в УНСС, доктор на икономическите науки. През 1991-1992 г. е работила като началник на отдел Заетост и пазар на труда в Министерството на социалните грижи. През 1993-1994 г. е директор на Икономическата програма към Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД). По време на правителството на Любен Беров е член на Комисията за чуждестранни инвестиции към Министерския съвет (1994-1995).


При правителството на Жан Виденов е назначена за председател на Агенцията за чуждестранни инвестиции. През 1996-1997 г. става директор на Дирекцията за международно сътрудничество към БНБ.


През февруари 1997 г. е назначена за министър на търговията и външноикономическото сътрудничество в служебното правителство на Стефан Софиянски. От 1998 г. Даниела Бобева работи в Черноморската банка за търговия и развитие със седалище гр. Солун, на която е вицепрезидент.


През 2001 г. участва в учредяването на партията на Стефан Софиянски Съюз на свободните демократи, но по думите на самия Софиянски много скоро напуска и се връща на работа в БНБ. Там тя работи в периода 2003-2013 г. отново като ръководител на Дирекция Международни отношения и европейска интеграция.


В момента освен преподавател в УНСС Бобева е и експерт към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).


Хулите

Някои факти от нейната биография веднага бяха разтълкувани от всезнаещи жълти медии и сайтове по един доста нечистоплътен начин - била работила за Васил Божков и за Алексей Петров. Самата Бобева коментира така: Била съм в съвета на директорите на Мостстрой (собственост на Васил Божков - бел.ред.). Но в момента, в който един пакет беше купен от голям инвеститор, на който ние не знаехме името, целият съвет на директорите обяви в Държавен вестник свикване на общо събрание, поясни Бобева.


Вестник БАНКЕРЪ направи собствено проучване и установи по безспорен начин истината, която издигаме в култ. Бобева действително е била в борда на Мостстрой АД от 20.10.2003-а до 05.03.2004 г., показват архивите на Държавен вестник, където е отбелязано назначението и освобождаването й. Но това е времето, когато дружеството е било държавна собственост. След като Васил Божков го купува, Бобева и целият екип около нея си подават оставките пред новия собственик. Колкото до близостта й с Алексей Петров, установихме, че като запалена левскарка вицепремиерката наистина е била в настоятелството на фондация Левски Спорт, и то с още 120 надъхани фенове - уважавани спортисти и общественици.


nbsp;

nbsp;


БлицГ-жо Бобева, веднага след като премиерът Орешарски посочи вашето име, гръмнаха първите залпове на компроматната война, нали?
- Да, сякаш още преди да бъда посочена, папките с компромати са били готови. Залповете започнаха веднага. Интересно е, че научавам за себе си неща, за които досега не съм подозирала.Кажете откъде ще търсите резерви за растеж?


- Ако се впрегне цялата енергия, която се изразходва в компроматната война, растежът на най-динамичните страни в света ни е в кърпа вързан.Много добре познавам чувството ви за хумор, познаваме се от малки, но сега погледнете сериозно на въпроса.


- Сериозният разговор за икономиката предстои. Засега мога да кажа, че беше направена грешна стъпка да се реформира първо ДАНС, вместо да се започне от икономиката и финансите - там, където премиерът ни е безспорно силен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във