Банкеръ Daily

Финансов дневник

BNP Paribas отчита ръст на печалбата, планът за намаляване на разходите приключва

BNP Paribas отчете по-висока от очакваната печалба за третото тримесечие на 2019 г., което показва, че планът за съкращаване на разходите е на път да бъде завършен до края на годината.

Банката отчете нетен доход от 1,9 милиарда евро през третото тримесечие. Анализаторите са изчислили нетен доход от 1,7 милиарда евро, според данните на фирмата Refinitiv. Общите приходи възлизат на 10,9 милиарда евро в периода юли-септември спрямо 10,4 милиарда евро преди година. Коефициентът CET 1 достигна 12% през третото тримесечие спрямо 11,7% преди година. Съотношението разходи/доходи спадна с 2,2% в сравнение с преди година.

"Имаме солиден растеж", заяви Ларс Маченил, главен изпълнителен директор на BNP Paribas. „Ако погледнете (третото тримесечие), обемът на кредитите в общи линии е нараснал с 5%, но също така приходите са с 5% по-високи, дори в среда на ниски лихвени проценти в Европа. Това е постижение за BNP Paribas, защото е отчетен ръст на приходите във всяко от трите подразделения, а също така продължихме да се съсредоточаваме върху намаляването на разходите", добави Маченил.

Френската банка въведе план за намаляване на разходите в началото на 2017 г. BNP Paribas заяви, че промяната на разходите през третото тримесечие е в съответствие с целите на банката, като това трябва да приключи до края на тази година, както първоначално беше планирано.

Акциите на BNP Paribas нараснаха с около 20% тази година. Една от най-големите френски банки отчете нетен доход от 2,47 милиарда евро през второто тримесечие на тази година.

Помощта на ЕЦБ може да бъде „недостатъчна“

През последните години банките в еврозоната се борят с ниските лихви - колкото по-ниски са те, толкова по-ниски са и маржовете за банките.

В този контекст, за да подкрепи банковата система, Европейската централна банка (ЕЦБ) въведе през септември многостепенна система от лихви - което означава, че част от банковите депозити са освободени от такса от трезора. BNP Paribas обаче постави под въпрос колко ефективна ще бъде тази мярка. „Редът, какъвто е сега, помага донякъде за понижаването на краткосрочната ставка. Въпреки това, ако има и количествено облекчаване, което оказва влияние върху дългосрочните проценти, то ще бъде недостатъчно", каза още Маченил.

Европейската централна банка обяви серия от стъпки за подпомагане и контрол над цените в еврозоната след среща през септември. Наред с многостепенната система, от там също така заявиха, че ще намалят лихвения процент по депозитите до рекордни ниски нива.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във