Банкеръ Daily

Финансов дневник

"БНП Париба" отново на прицел

Най-едрият европейски износител на вина отправя обвинения срещу търговци на "БНП Париба" за подвеждащи продажби на губещи валутни продукти. Основаната през 1890-а в югоизточна Испания група J. Garcia Carrion (JGC) води спор с френския кредитор за валутни транзакции за десетки милиарда евро кумулативна стойност.  Претенциите на испанците са за губещи търговски сделки, осъществени неправомерно с един от бившите старши мениджъри на компанията в периода 2015-2020-а, споделили за "Файненшъл таймс" запознати с въпроса лица. 

Вътрешно разследване на JGC е констатирало, че "БНП Париба" е изпълнила над 8400 валутни операции на фирмата в рамките на пет години или редно по около шест за всеки работен ден. Това ниво на активност е далеч по-високо от нуждите на испанската компания за нормалното застраховане на валутния риск при износа на вино, твърдят добре информираните източници. Те допълват, че JGC представила резултатите от вътрешната проверка на френския кредитор.  

Основният обем от губещите сделки е свързан със суапови контракти евро-щатски долар, които са се обърнали срещу банката. Някои обаче са във валутни двойки, в които JGC има незначителни или никакви транзакции, като например евро-шведска крона. Крайният резултат са кешови загуби за испанците в размер на около 75 млн. евро в този петгодишен период, докато "БНП Париба" е получила над 100 млн. долара от сделките, твърдят запознатите с темата лица. Много от операциите са осъществени чрез търговски бюра на банката в Лондон. 

Изпълнителните директори на JGC претендират за частична компенсация на загубите. Мотивът: търговците на "БНП Париба" или управлението, следящо за спазването на нормативите в банката, би трябвало да са забелязали и докладвали за непропорционално високото количество транзакции и печалби от един единствен клиент. Испанската компания посочва, че сделките са конструирани като залози на валутните пазари, а не като хеджингови продукти, и обмисля да заведе дело за възстановяване на част от загубените пари. 

В официално изявление "БНП Париба" твърди, че "изпълнява много стриктно регулаторните изисквания, свързани с продажбата на финансови производни и валутни инструменти" и че "не коментира взаимоотношения с клиентите". JGC отказва коментар на информацията на "файненшъл таймс".

Испанският производител на вино съди и "Голдмън Сакс груп" във Върховния съд в Лондон за частично възстановяване на загуби за 6.2 млн. щ. долара, натрупани от екзотични валутни деривативи. Американската инвестиционна банка опонира, че продуктите не са били собено сложни за една мултинационална корпорация, която трябва да хеджира риска. В лондонския процес JGC твърди, че действията на нейн изпълнителен директор са били "насърчени или осъществени по препоръки" на екип на "Голдмън Сакс" "по-скоро със спекулативна цел отколкото като инвестиция или застраховка на риска".

Компанията е завела съдебен иск срещу въпросния директор, сключил губещите сделки, и в Мадрид. JGC твърди, че той е осъществил транзакциите тайно и ги е покрил като е подправил документи и е заблудил одиторите.

"БНП Париба" е една от няколкото банки, срещу които има оплаквания от корпоративни клиенти в Испания за подвеждащи продажби на валутни деривативи, тласнали някои фирми във финансови затруднения. 

В списъка е и германската "Дойче банк", която проведе щателно вътрешно разследване на поредица от обвинения за заблуждаващи транзакции, приключило през миналата седмица с освобождаването на двама старши изпълнителни директори. Срещу германския кредитор от месеци текат проверки дали негови търговци в Лондон и Мадрид не са престъпили наредби на Европейския съюз, убеждавайки стотици испански фирми да купят сложни валутни производни, от които те не са имали нужда или просто не са ги разбирали.   

"Файненшъл таймс" информира, че "Дойче банк" е уредила по частен пън извън съда повечето оплаквания, за да не стига до съдебните зали. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във