Банкеръ Daily

Финансов дневник

"БНП Париба" е обвинена в пране на незаконни активи

Срещу "БНП Париба" във Франция са повдигнати официални обвинения за пране на пари от корупция и подкупи по казуса с незаконни активи, свързани с Габон. Те са били внесени на 11 май като част от разследването на френската собственост на покойния президент на Габон - Омар Бонго, твърди адвокатът на обвинението. Агенция "Франс прес" съобщи за делото на 20 май.

"БНП Париба" е заподозряна в неизпълнение на задълженията си да упражни надлежен дю дилиджънс, защото не е съобщила на оторизираните органи за подозрителна банкова сметка, в която десетки милиони евро са били използвани незаконно от фамилия Бонго за покупката на недвижим имот във Франция, информира "Франс прес". 

Досега френските власти са разследвали няколко т. нар. незаконно придобити печалби, но финансови институции не са били включвани като субекти на проверките. Като част от отделно следствие на парични потоци, свързани с Екваториална Гвинея, са били разпитвани представители на "Сосиете женерал", но не се е стигнало до процес срещу кредитора. 

Уилям Бурдон - адвокат на "Трансперънси интърнешънъл", която е част от ищците, посочва, че това е първият случай на обвинена банка, защото няма едри транзакции за пране на пари и за злоупотреби с публични средства без финансов инженеринг. 

Във Франция разследващите магистрати могат да обвиняват компании или индивиди когато са налица "сериозни и състоятелни" улики, показващи вероятно участие в незаконни операции. След това те могат да решат дали да внесат обвинение в съда, но не участват след тази фаза.

Омар Бонго е бил президент на Габон от 1967-а до смъртта си през 2009-а. Неговият син Али Бонго е сегашният лидер на западноафриканската държава. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във