Банкеръ Daily

Финансов дневник

БНБ започва проверка на ББР

Българската народна банка започва на 2 юни целева надзорна проверка в Българската банка за развитие. Причината според БНБ е безпрецедентната ситуация на публичен конфликт между ръководството и акционера на ББР. От централната банка поясняват, че БНБ няма преки законови правомощия по отношение на одитните комитети в банките.

По-рано икономическият министър и принципал на ББР Кирил Петков свика извънреден брифинг, на който обяви, че Управителният съвет на банката отказва да предостави информация за кредитните досиета на одитния комитет. Петков съобщи, че ще сезира БНБ, тъй като според него това е нарушение на Закона за независимия одит.

От ръководството на ББР излязоха с опровержение, че УС на ББР е предоставил подробна финансова информация на членовете на новия Одитен комитет. В съобщението до медиите бе посочено, че в допълнение, банката е направила запитване за правата на достъп на Одитния комитет във връзка с предоставянето на информация за кредитни експозиции на банковата група, представляваща банкова и търговска тайна, до Комисията за публичен надзор на регистрираните одитори и Българска народна банка.

"Към 16.30 чaса днес в БНБ не е постъпвала писмена информация във връзка с поставените от Вас въпроси, за които се информираме от медиите. БНБ няма преки законови правомощия по отношение на одитните комитети в банките. Създадената ситуация на публичен конфликт между ръководството и акционера е безпрецедентна в досегашната надзорна практика на БНБ. По тази причина на 2 юни 2021 г. БНБ започва целева надзорна проверка в ББР", се посочва в отговора на Централната банка по запитване на "БАНКЕРЪ".

Икономическият министър заяви в неделя, че според информация от одитния комитет на ББР две от фирмите от топ 8 на Българската банка за развитие са се финансирали на много по-добри лихвени условия от предишните им кредити. Разликата в лихвите е около 5 процента. Той назова и две фирми поименно - "Техномаркет" и "Транспект".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във