Банкеръ Daily

Финансов дневник

БНБ задължи банките да не разпределят дивиденти и през 2021 г.

Управителният съвет на Българската народна банка (БНБ) прие решение за запазване на прилагането на макропруденциалната мярка за капитализиране на пълния обем на печалбата на банките за 2020 година, т.е. за втора поредна година за акционерите им не са предвидени дивиденти.

От централната банка подчертават, че решението е взето във връзка с продължаващата несигурност и предизвикателствата, свързани с икономическите ефекти от разпространението на COVID-19 и наложените ограничителни мерки.

Банките са задължени да капитализират печалба в размер на 789 млн. лева. От БНБ все пак правят уточнение, че използваните данни за финансовия резултат през 2020 г. са на база подадени отчети към 26 януари 2021 г. и може да претърпят промяна.

"Продължаването на мярката би увеличило с 1.23 процентни пункта адекватността на базовия собствен капитал от първи ред (CET 1) на банковата система до 23.1% при равни други условия, което допълнително укрепва капацитета на банките да поемат загуби при възможно влошаване на качеството на кредитните портфейли", се пояснява в позицията на Българската народна банка.

Централните банкери са категорични, че положителният капиталов ефект от капитализирането на печалбата на банките превантивно намалява чувствителността им към реализирането на кредитен риск, поддържа стабилността на банковата система и създава условия банките да продължат да изпълняват функцията на финансово посредничество чрез предоставянето на кредити за икономиката и домакинствата.

От БНБ съобщиха, че мерките за допълнително укрепване на капитала и ликвидността на банките, приети от Управителния съвет на БНБ през март 2020 г., остават в сила.

Преди близо година банките бяха задължени да капитализират печалба в размер на 1.6 млрд. лева, което показва, че през годината на корона кризата печалбата на банковия сектор се е стопила с около 50 процента.

Освен това Централната банка отмени на предвидените за 2020 г. и 2021 г. увеличения на антицикличния капиталов буфер с ефект от 0.7 млрд. лева. Бе взето решение и за увеличаване на ликвидността на банковата система със 7 млрд. лв. чрез намаляване на чуждестранни експозиции на търговските банки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във