Банкеръ Weekly

Финансов дневник

БНБ ВЪВЕЖДА ЕВРОПЕЙСКИ НОМЕРА НА ВСИЧКИ СМЕТКИ

Нови номера на сметките си ще получат до средата на 2006 г. всички банкови клиенти - без значение дали са фирми, граждани, бюджетни ведомства или обществени организации. Става дума за специален международен номер от двадесет и две цифри, който се нарича IBAN. Той ще е уникален за всяка сметка и ще се генерира по специален начин, определен в Наредба №13 на БНБ. Клиентите на кредитните институции ще бъдат уведомени писмено за новите номера, за да могат да ги впишат в съответните документи.
Промяната е в съответствие с изискванията на Европейския съюз, който чрез въвеждането на международните номера цели създаването на единна европейска платежна зона. Според началника на дирекция Банкова политика в БНБ Павлина Аначкова прилагането на новите номера ще допринесе за по-бързото, по-евтиното и по-сигурното превеждане на пари между отделните банки в България и в страните от ЕС. Нещо повече, липсата на такъв международен номер ще натоварва собственика на сметката с допълнителни разходи за такси и комисиони, когато извършва операции през нея.
На пръв поглед въвеждането на IBAN не изглежда трудна задача. Това обаче съвсем не е така, тъй като е необходимо да се променят номерата на абсолютно всички банкови сметки, да се направи проверка дали това е извършено коректно и да се тества работата на информационните системи. Едва тогава кредитните институции трябва да уведомят клиентите си за техните международни номера. Всеки пропуск крие опасност от срив в платежната система на страната, може да доведе до забавяне на преводите и до сериозни финансови щети на засегнатите банкови клиенти. Затова експертите в дирекция Банкова политика внимателно изпипват всеки детайл от проекта. Именно те следят дали търговските банки правилно проверяват информационните модули за генериране на двадесет и два знаковите кодове на сметките.
Според информация, публикувана на ИНТЕРНЕТ-страницата на БНБ, 24 банки са готови веднага да въведат IBAN. Четири не са приключили подготовката си, но те са с малки дялове в разплащанията, а и разполагат с повече от три месеца, за да сторят това. В края на март 2006-а всички институции, които участват в платежната система на страната, ще започнат национални тестове за използването на IBAN. След тях информационните системи на банките ще се донастроят така, че официалното въвеждане на международните номера, насрочено за 1 юни 2006 г., да мине без проблеми.

Facebook logo
Бъдете с нас и във