Банкеръ Daily

Финансов дневник

БНБ удължи мораториума за отсрочване на кредити до 30 септември

Българската народна банка утвърди удължаване на сроковете в мораториума върху плащанията по кредитите. 

Удължаването на срока на действие на реда за отсрочване на задължения се отнася за експозиции, за които не е било подадено искане за отсрочване на плащанията преди 22 юни 2020 г. <

Първо БНБ удължава срока за подаване на искане от клиенти на банките за отсрочване на задължения и одобряването им от банките -  до 30 септември 2020 г.  Удължава се и крайният срок за отсрочване на задължения на клиентите на банките – до 31 март 2021 г.

Както "БАНКЕРЪ" неведнъж е писал, кредитният мораториум важи единствено за клиенти с изрядно кредитно досие. Разсрочваните задължения трябва да са били редовно обслужвани или към 1 март 2020 г. да са най-много с 3-месечно просрочие за последната календарна година. Отсрочването на вноските може да бъде само за срок до 6 месеца. Самият срок на мораториума, както и на дължимите плащания, върху които той се разпростира, се договарят с банката по заявка на клиента. Срокът на новия погасителен план, който ще влезе в сила след приключване на мораториума, също е въпрос на договаряне.

По последни данни около 8.5 млрд. лв. са отсрочените за 6 месеца кредити по линия на кредитния мораториум. 

"И те ще станат малко повече. Ако приемем, че има още един месец - юни, който изтича сега, това дава една стойност около 8.5 млрд. лв. Исканията за разсрочване намаляха през последните седмици значително. Първоначалното търсене на разсрочване силно намаля. Фирмите и гражданите, след като се вдигнаха ограничителните мерки, намалиха интензитета на търсене на такава възможност, защото част от тях се върнаха на работа, част от фирмите възобновиха дейността си“, обясни през юни председателят на Банковата асоциация Петър Андронов.

Според него 10 или 15% от тези предоговорени заеми на обща стойност 8.5 млрд. лв. и след шестте месеца ще се нуждаят от още подкрепа, защото няма да могат да бъдат върнати в редовен режим. 

БНБ освен това ще започне да публикува ежемесечно агрегирана информация във връзка с постъпилите и одобрени искания до банките за отсрочване на задълженията по настоящия ред. Информация за април, май и юни 2020 г. ще бъде публикувана на 31 юли 2020 г. За последващите месеци от действието на утвърдения ред месечна информация ще се публикува в края на последния работен ден на месеца, следващ отчетния период, разясниха още от централната банка. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във