Банкеръ Daily

Финансов дневник

БНБ се присъедини към Световния кодекс за поведение на валутните пазари

Българската народна банка и още шест страни от Европейската система на централните банки (ЕСЦБ) се присъединиха към Световния кодекс за поведение на валутните пазари, съобщи пресцентърът на БНБ. Централните банки публикуваха едвременно заявления за спазване на Кодекса, следвайки 22 централни банки от ЕСЦБ, които го подписаха съответно през ноември 2017-а и февруари 2018 година.  

Освен БНБ заявления правят Bank of Greece, Banque de France, Hrvatska narodna banka, Central Bank of Malta, Banka Slovenije и Národná banka Slovenska.

Вече всичките 29 централни банки от ЕСЦБ имат заявления, с които насърчават участниците на валутния пазар да спазват Кодекса.

Те потвърждават, че вътрешните им практики и процеси са приведени в съответствие с неговите принципи, както и че са убедени, че принципите на Кодекса са важни за насърчаване почтеността и ефективното функциониране на валутния пазар на едро.

За да се постигне изцяло целта на Кодекса, централните банки от ЕСЦБ ще продължат също да насърчават спазването му от всички участници на валутния пазар, посочват от българската централна банка.

В независимия банков регулатор обясняват, че Кодексът представлява набор от принципи, общопризнати като добра практика на валутния пазар на едро. Институцията потвърждава, че действа като участник на пазара, както е определено в Кодекса, и се ангажира да провежда дейностите си на валутния пазар по начин, съответстващ на принципите на Кодекса.

БНБ уверява, че вече е предприела стъпки, които са базирани на големината и сложността на своите дейности, както и на естеството на ангажимента си на валутния пазар, за да приведе своите дейности в съответствие с принципите на Кодекса.

От БНБ напомнят, че ЕСЦБ включва Европейската централна банка и националните централни банки на всички държави – членки на Европейския съюз, независимо дали са приели еврото или не.

Facebook logo
Бъдете с нас и във