Банкеръ Weekly

Финансов дневник

БНБ СЕ ОПИТВА ДА ИЗВАДИ ВАЛУТАТА ОТ БУРКАНИТЕ

Над 1 млрд. марки в различни конвертируеми валути е скрило в дюшеците си населението, смятат експерти на Централната банка. Нейното ръководство явно е решило да започне кампания по вкарването на тези средства в банките.
Управителният съвет на БНБ реши, че след 1 юли 2001 г. Централната банка ще изкупува неограничено количество валути, които са привързани към еврото. Ако граждани или фирми предложат на касите на БНБ банкноти, чийто общ номинал надхвърля 50 хил. евро, банката ще им плаща в левове, които ще превежда по посочена от продавача сметка. Това означава, че ако клиент продаде на БНБ 100 000 г. марки, той ще трябва да посочи левова банкова сметка, по която на втория работен ден ще му бъдат преведени 99 500 лева.
Ако гражданите и фирмите се възползват от това предложение, те ще си спестят усилията след 28 февруари 2002 г. да се редят на опашки и да плащат комисиони, за да обърнат в евробанкноти излизащите от обращение германски марки, австрийски шилинги, френски и белгийски франкове, гръцки драхми и други привързани към еврото валути.
В случай, че предприетата кампания успее, БНБ ще може да изкупи значително количество чуждестранни пари и да увеличи валутния резерв на страната. В банковата система ще влязат внушителни суми, които да момента са се въртели на кешовия пазар. От своя страна кредитните институции ще могат да вкарат новопостъпилите средства в икономиката, като с част от тях финансират бизнеспроекти на фирмите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във