Банкеръ Daily

Финансов дневник

БНБ регистрира петима кредитни посредници

Петима кредитни посредници са вписани към 6 февруари в създадения наскоро регистър на Българската народна банка (БНБ). Това резултатът е 2 седмици след изтичането на законоустановения срок - 21 януари. Важно е да се отбележи, че освен вписаните към момента в регистъра на БНБ кредитни посредници повече от дузина са подали документи и очакват да бъдат регистрирани.  

Съгласно Наредба 19 (приета на 20 октомври 2016-а) кредитните посредници в страната трябва да подадат документи за регистрация в Централната банка, ако желаят да продължат дейността си. Таксата, която ще трябва да платят за целта, е 3 хил. лева.

За да бъдат максимално актуални данните в регистъра, Наредбата предвижда в 15-дневен срок кредитните посредници да уведомяват БНБ за всяка промяна в предоставената за регистъра информация. Тези корекции ще им струват по 500 лева.   

С измененията беше въведена и задължителна застраховка "Професионална отговорност" за кредитните посредници. Според изчисленията на бранша тя ще струва между 4 хил. и 6 хил. лв. годишно.

Съгласно допълнителните разпоредби на Закона за кредитите за недвижими имоти "кредитен посредник" е лице, което не действа като кредитор или нотариус, свързва пряко или непряко потребител с кредитор или кредитен посредник и извършва своята търговска дейност срещу заплащане в парична или в друга форма, напомниха от БНБ. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във