Банкеръ Daily

Финансов дневник

БНБ разреши преобразуването на Експресбанк в Банка ДСК

Управителният съвет на БНБ взе решение за разрешаване на преобразуването на "Експресбанк" АД чрез вливане по реда на чл. 262 от Търговския закон в "Банка ДСК" ЕАД. След преобразуването "Банка ДСК" ЕАД става универсален правоприемник на "Експресбанк" АД, която се прекратява без ликвидация, се посочва в решението на централната банка от 27 февруари.

Това е последната стъпка от интеграцията на Експресбанк към Банка ДСК, които към момента работеха като две отделни юридически лица. Ребрандирането на клоновата мрежа на Експресбанк, както и миграцията на някои от трансакционните услуги вече са факт. Банкоматите на Експресбанк също са прехвърлени към системата на Банка ДСК, а терминалните устройства за разплащания с карти са в процес на прехвърляне. Ако всички процеси текат плавно и ефективно, новата обединена банка ще заработи в средата на 2020 година.

Към края на 2019 г. Банка ДСК е на втора позиция с 13.9% пазарен дял, като след предстоящото вливане на Експресбанк се очаква Банка ДСК да достигне УниКредит Булбанк АД по показателя активи. Банка ДСК реализира 246 млн. лв. печалба през миналата година, генерирайки ръст от 8.2% спрямо 2018 г.

Сделката за придобиването на Експресбанк е от около година. Официална информация за стойността на сделката не бе обявена, но както "Банкеръ" писа, унгарската "ОТП Банк" увеличи капитала на Банка ДСК с 1.173 млрд. лева. Този ход предизвика единствено интерпретации, без отговор, че всъщност това е сумата, която ще бъде платена на "Сосиете Женерал".

Експресбанк бе добра придобивка заради резултатите й в корпоративното банкиране, а също в банкирането на дребно и в лизинговите схеми. Към края на септември 2019 г. активите на банката са в размер 6.3 млрд. лв., а печалбата й възлиза на 107 млн. лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във