Банкеръ Daily

Финансов дневник

БНБ пусна възпоменателна монета, посветена на Пловдив

S 250 bf265102 da3a 4e82 8f0c e7e3ed872eab

Българската народна банка пусна в обращение възпоменателна монета "Пловдив – Европейска столица на културата". Това е първата от монетната програма на централната банка.

Номиналът на сребърната пара е 10 лева, а цената - 78 (седемдесет и осем) лева.

На лицевата страна на монетата е изобразена емблемата на БНБ с годината „1879“ върху лентата, околовръст са надписите: „БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА“, годината на емисията „2019“ и номиналната стойност „10 ЛЕВА“.

На обратната страна на монетата е изобразен Античният театър в Пловдив и околовръст има надписи: „ПЛОВДИВ“ и „ЕВРОПЕЙСКА СТОЛИЦА НА КУЛТУРАТА“.

Автори на художествения проект са Пламен Чернев и Преслав Чернев. Монетата е отсечена в Монетен двор ЕАД в тираж 3 хиляди броя, съобщи пресцентърът на централната банка.

<!-- /1001631/investor.bg_desktop/INV_In-Article-->

Теглото на сребърната пара е 23,33 грама, диаметърът ѝ е 38,61 милиметра, а съдържанието на метала е
Ag, проба 925/1000 м.

Монетата ще се продава на две каси в Българската народна банка – на пл. „Княз Александър I“ № 1 и на четири каси в Касов център на БНБ на ул. „Михаил Тенев“ № 10, както и в офиси и клонове на Банка ДСК, Първа инвестиционна банка, Райфайзенбанк (България) и Тексим Банк.

В периода от 7 януари до 9 януари всеки клиент (физическо или юридическо лице) ще може да закупи от Българската народна банка до два броя монети, след което възпоменателната монета „Пловдив – Европейска столица на културата“ ще се продава без ограничения.

Facebook logo
Бъдете с нас и във