Банкеръ Daily

Финансов дневник

БНБ пусна в обращение новата банкнота от 20 лв.

S 250 b930af5a a809 421b b58e c68a1267d2ed

Българската народна банка пуска в обращение нова серия банкноти. Общият дизайн и основните елементи на банкнотите от новата серия се запазват без съществени изменения спрямо банкнотите, които са в обращение. Промените в банкнотите от новата серия произтичат основно от въвеждането на нови защитни елементи.

Третата банкнота от новата серия е с номинална стойност 20 лева, емисия 2020 г., и е в обращение от 20 март 2020 г. като законно платежно средство.

20 лева, 2020 г.

На лицевата страна са изобразени портрет на Стефан Стамболов; фрагмент от авторска стихосбирка; печат на Българския благотворителен комитет „Единство“; вертикални текстове „Стефан Стамболов“ и „1854–1895“; номиналната стойност на банкнотата с цифри и думи.

На обратната страна са изобразени сградата на Народното събрание, фрагменти от Орлов мост и Лъвов мост и е обозначена номиналната стойност на банкнотата с цифри и думи.

Технически параметри

Преобладаващ цвят син.

Материал – хартия, тонирана в син цвят, с лаково покритие след отпечатване.

Размер - 131 х 73 мм.

Нови защитни елементи

Допълнителен знак за незрящи граждани – състои се от три дебели и седем тънки линии, разположени под ъгъл на двете къси страни на банкнотата.

Холограмна лента с оптични ефекти – редуващи се при промяна на ъгъла на наблюдение изображения на орел и лъв; цветен холограмен портрет на Стефан Стамболов; стилизирано изображение на орден „За храброст“; изображения на „изправен коронован лъв“ с динамичен ефект и обемно триизмерно изображение на числото „20“.

Осигурителна нишка – вградена в хартията, частично излизаща на сектори от обратната страна, със светъл повтарящ се текст „БНБ 20“ и с динамичен ефект „ветрило“, променяща цвета си от зелено към синьо. Изображението на повтарящия се текст „БНБ 20“ се чете от лицевата страна при поставянето на банкнотата срещу източник на светлина.

Воден знак с висока резолюция – наблюдава се при поставянето на банкнотата срещу източник на светлина. Състои се от полутоново изображение с висока резолюция на портрета на Стефан Стамболов. Изображението се наблюдава и от обратната страна на банкнотата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във