Банкеръ Daily

Финансов дневник

БНБ публикува насоки при избора на онлайн банкиране

Българската народна банка публикува на своята интернет страница материал на тема „Основни съвети как да се защитите при избор на услуги за онлайн или мобилно банкиране“. Материалът съдържа практическа информация в помощ на потребителите при вземане на решение за избор на подходящ финансов продукт, както и полезни съвети за защита и разрешаване на потребителски спорове.

Материалът е одобрен за публикуване от всички местни компетентни органи в Европейския съюз по време на заседание на Съвета на надзорниците на Европейския банков орган, проведено на 15-16 октомври 2019 г.

Централната банка препоръчва преди да изберем услугата да определим финансовите си нужди и да съберем информация относно услугите. "Проверете дали услугите отговарят на Вашите финансови нужди и възможности. Сравнете предложенията на различни доставчици на банкови услуги", съветват още експертите. Специално внимание следва да обърнем на всички такси и разходи. Не бива да се пренебрегва сигурността.

БНБ също така се присъединява към изразената позиция от страна на Европейските надзорни органи относно увеличаващия се брой потребители, които купуват криптовалути без да са наясно с рисковете. Виртуалните валути като Bitcoin, Ripple, Ether и други показват екстремна нестабилност на цената си и ясни признаци на ценови балон. Потребителите, които купуват виртуални валути, трябва да са наясно, че има висок риск и че могат да загубят големи суми или дори всичките си пари, които са инвестирали.

Facebook logo
Бъдете с нас и във