Банкеръ Weekly

Финансов дневник

БНБ ПРИЕ ПРОГРАМА ЗА ОТСИЧАНЕ НА ВЪЗПОМЕНАТЕЛНИ МОНЕТИ

Управителният съвет на Българската народна банка прие Програма за отсичане на възпоменателни монети и отпечатване на възпоменателни банкноти за периода 2007 - 2009 г.. Тя бе предварително предоставена за обществено обсъждане чрез ИНТЕРНЕТ страницата на Централната банка в края на 2005-а.
БНБ ще продължи традицията и добрите практики с отсичането на монети с нанесено оцветяване от серията Българските занаяти. Следващата ще е на тема Килимарство и ще бъде пусната в обращение през октомври 2007-а. Предстои емитирането и на сребърна монета на тема Българската планина от серията Национални паркове и резервати. Също през 2007 г. ще бъдат отсечена и монета от серията Съкровищата на България, чието наименование ще е Пегас от Вазово. При нея ще бъде използвана техниката на позлатяване върху сребро.
В програмата на Централната банка не са пренебрегнати и златните монети, интересът към които в последните години е расте. Емитирането им ще продължи със серията от две златни монети (малка и голяма) на тема Християнство. Те ще бъдат пуснати в обращение преди Гергьовден и на тях ще бъде изобразен Св. Георги Победоносец. При новата серия - Именити български гласове, пък ще бъде използвана и съвсем нова технология, при която сребърните монети едновременно ще са с нанесено позлатяване и оксидация. Първата от тях ще е посветена на Борис Христов.
В програмата за 2008 и 2009 г. е залегнало емитирането на монети от темите Екология, Историческо наследство и изкуство, Етнография, Българска иконография, Олимпийска и Именити български гласове. През 2009-а ще бъде произведена и втора българска възпоменателна банкнота.

Facebook logo
Бъдете с нас и във