Банкеръ Daily

Финансов дневник

БНБ: Предложението на Сукманджиев не е сериозно

Писмото на митичния нов инвеститор, който предлага 5.2 млрд. лева за "реструктуриране на КТБ АД и ТБ „Виктория“ ЕАД“, не е сериозно. Това става ясно от съобщение, публикувано на сайта на БНБ.

Преди дни в медиите бе разпространено писмо, подписано с името Никола Иванов Сукманджиев, в което се предлага реструктуриране на двете поставени под специален надзор банки.

В отговор на многобройни запитвания от медиите, БНБ публикува писмото от новия инвеститор, като обръща внимание, че освен изразените намерения в текста, няма приложени каквито и да било други допълнителни документи.


"Въпросното писмо не представя никаква правно-обвързваща информация за правомощията на подателя и за инвеститорите, които той твърди, че представлява, се казва в отговора на Централната банка до потенциалния инвеститор. "Липсват каквито и да е гаранции, че тези непосочени в писмото кандидат-инвеститори отговарят на законовите изисквания да бъдат акционери в кредитна институция.


Освен всичко това не е представено потвърждение от международна банка с добра репутация, която да гарантира възможност за реализиране на „формула за повишаване на капитала в рамките до 5 милиарда и 200 милиона лева“, както се твърди в писмото.

"Посоченото по-горе налага извода, че изразените в така нареченото предложение „готовност и интерес“ за представяне на предложения за реструктуриране на банката не могат да бъдат разглеждани като сериозни", завършва отговорът на БНБ.


В заключение за пореден път напомняме, че БНБ винаги е подчинявала действията си само и единствено на законите и на обществения интерес и няма да се поддаде на никакъв натиск от страна на заинтересовани среди у нас и в чужбина. Без значение колко настойчиви опити за публични манипулации на общественото мнение се правят, БНБ ще продължи и занапред да спазва върховенството на закона.


Facebook logo
Бъдете с нас и във