Банкеръ Daily

Финансов дневник

БНБ предлага отсрочване на плащането на кредити

Това, което ще стане, е, че в рамките на два до три дни, вероятно до сряда, Европейският банков орган ще обяви насоки и критерии, по които да се прилагат тези допълнителни мерки. В основата на тези мерки стои въвеждането на целенасочен и временен мораториум, с който се отлагат или спират плащания по банкови кредити. Или казано по-простичко - отсрочване на плащането по банкови кредити, съобщи в неделя управителят на БНБ Димитър Радев.

Съветът на гуверньора е потребителите да говорят с банките.

"Това е именно целта на регулаторните мерки, които предлага БНБ. Да се даде допълнителна гъвкавост, допълнителни възможности на търговските банки, така, че с този индивидуален подход към техните клиенти, те да не изпадат в по-тежко положение от гледна точка на капиталова адекватност и управление на кредитния риск", посочи Радев пред NOVA телевизия.

По думите му вложителите трябва да знаят, че парите им са на сигурно място, а кредитополучателите могат да разчитат на разсрочване на вноски и лихви.

"Банковият сектор към момента е в много добра кондиция, в резултат на правеното през последните години. Затова може да се каже, че той е готов, особено ако говорим за хоризонт 3 и 6 месеца, за тази криза. Нашият банков сектор през последните години премина през мащабни проверки, които включваха също така оценка на качеството на техните активи", обобщи управителят на централната банка. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във